Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Podvodníků přibývá. Policie stále častěji řeší vishing i podvody s kryptoměnou

Kriminalisté nejen v Libereckém kraji v poslední době evidují šířící se podvodná jednání, která se týkají nejen kryptoměny. Veřejnost tak vyzývají k opatrnosti před podezřelými nákupy a dalšími šejdíři.

Přibývá zejména lidí, kteří se napálili při obchodování s kryptoměnami. „Scénář je prakticky stále stejný či alespoň jeho indicie,“ přibližuje policejní mluvčí Adéla Fialová. Na začátku bývá člověk, kterého zláká vidina výdělku prostřednictvím nákupu kryptoměny. Jenže často se nechá nachytat na první reklamu, kterou na internetu spatří, a stane se terčem podvodníků.

Mám video, jak masturbujete. Zaplaťte, nebo to zveřejním. Internetoví podvodníci to opět zkouší

Po falešných amerických vojácích zkouší internetoví podvodníci další trik na náhodné uživatele. A tentokrát dost přitvrdili. V e-mailu tvrdí, že se vám nabourali do webkamery a mají záznam, jak masturbujete. Adresátům vyhrožují, že jim navždy...

„Pokud investor není odborník, jen těžko odhalí, že většina poskytovaných informací na těchto stránkách jsou vlastně dezinformace. A v důsledku toho následně o své finance velmi rychle přijdou,“ vysvětluje Fialová a upozorňuje, že postupy podvodníků jsou stále sofistikovanější.

Kromě nákupu kryptoměn se snaží podvodníci vylákat z lidí peníze formou takzvaného vishingu, kdy při telefonním hovoru předstírají, že se jedná o pracovníky banky. „Nejčastěji přesvědčují klienta, aby své finance převedl nebo vybral z vlastního účtu a následně vložil na jiný,“ říká mluvčí.

Tento postup ale většinou přivede oběti jen k pláči, protože vzápětí přijdou o své peníze. V souvislosti s těmito případy policie připomíná, aby lidé nereagovali na telefonické, e-mailové či jiné nabídky, které nabízí nákup kryptoměn a nikomu neumožňovali vzdálený přístup k počítači notebooku či jiné platformě. Zároveň by lidé neměli fotit své osobní doklady nebo jejich kopie za účelem zprostředkování cizím osobám a před nákupem kryptoměny by si měli pečlivě prostudovat, jak fungují a jaké jsou formy jejich zabezpečení. „V případě nákupu kryptoměny si na internetu zjistit co nejvíce informací o burzách, včetně reference, které mohou být vodítkem, zda se jedná o podvodnou burzu, či nikoliv,“ dodává Fialová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Liberecký, vishing, podvodníci, kryptoměna, Liberecký kraj

Podvodníků přibývá. Policie stále častěji řeší vishing i podvody s kryptoměnou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.