Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Petici proti povinnému očkování podepsalo přes tři tisíce policistů, hasičů či vojáků

Zhruba 3200 policistů, hasičů, záchranářů či vojáků se připojilo k petici proti povinnému očkování profesních skupin proti nemoci covid-19. Upozorňují, že požadavek může vést k odlivu profesionálů a ohrožení funkcí sborů integrovaného záchranného systému (IZS). V tiskové zprávě to uvedli zástupci Iniciativy 21. Deklaraci podle nich podepsalo celkem 14 tisíc lidí.

U policejního sboru je zhruba 40 tisíc příslušníků, u armády 23 tisíc, hasičů je přes 10 tisíc. Po druhé dávce očkování má podle vyjádření mluvčí policejního prezidia Ireny Pilařové z konce loňského listopadu 75,6 procenta policistů. V hasičském sboru je očkováno zhruba 76 procent lidí, v armádě zhruba 85 procent.

"Proočkovanost v našich řadách je daleko nad celostátním průměrem, absolutní většina z nás je mimo rizikové skupiny. Doposud jsme bez jakýchkoliv problémů vykonávali naši práci i bez očkování a hodláme v tom pokračovat i nadále," uvedli v petici příslušníci IZS. Povinné očkování je podle nich proto irelevantní a pravděpodobně přinese daleko více škody než užitku.

V Česku už vzniklo několik petic pro povinné očkování i proti němu, podepsaly je desetitisíce lidí.

Očkování má být podle vyhlášky schválené bývalou vládou ANO a ČSSD povinné od letošního března pro lidi nad 60 let a vybrané profese. Nový kabinet Petra Fialy plánuje z předpisu vyřadit povinné očkování pro lidi nad 60 let, ve svých dosavadních vyjádřeních byli její zástupci proti plošnému povinnému očkování.

Kvůli povinnému očkování by mohly odejít tisíce policistů

Signatáři dále poukazují na vážný personální stav bezpečnostních složek, zejména policie. Policejní prezident Jan Švejdar, jenž má odeslat ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi žádost o propuštění ze služebního poměru a do civilu plánuje odejít ke konci března, loni v listopadu uvedl, že by policie mohla ztratit až 10 000 lidí, kteří dosud odmítají očkování proti covidu-19. "Nátlak na očkování působí již nyní. Někteří z členů IZS a ozbrojených sil se už rozhodli ukončit svůj služební nebo pracovní poměr," uvádí se dále v deklaraci.

Iniciativa se loni na konci prosince obrátila v otevřeném dopise na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Skupina lékařů, zdravotních sester, hasičů, policistů či právníků v něm požadovala, aby bezodkladně zrušil vyhlášku o povinném očkování některých profesí a lidí nad 60 let proti covidu-19. Povinné očkování zdravotníků ohrožuje podle nich už nyní přetížený systém zdravotní péče, který přitom trpí chronickým nedostatkem pracovníků. Hrozí odchody nejen zdravotníků, ale i sociálních pracovníků, policistů i hasičů, soudí signatáři.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky policie, hasiči, armáda, očkování, petice, covid-19, integrovaný záchranný systém, Policejní prezidium České republiky, Vít Rakušan, Vlastimil Válek, Jan Švejdar, ČSSD, ANO 2011, vláda Petra Fialy

Petici proti povinnému očkování podepsalo přes tři tisíce policistů, hasičů či vojáků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.