Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Milostivé léto končí, zájem je malý. U dopravního podniku požádal o oddlužení zlomek dlužníků

Byla to velmi dobrá akce s dobrým nápadem a nabídkou pomoci dlužníkům, kteří se nemohou dostat z exekucí. Nakonec ji ale využil jen zlomek lidí. Na tom se shodují v libereckém dopravním podniku, ale i na jabloneckém magistrátu. Akce by v budoucnu měla proběhnout znovu.

S minimálním zájmem se setkalo takzvané milostivé léto v Jablonci nad Nisou, možnosti zbavit se dluhů vůči městu využilo jenom 12 lidí. Nařízených exekucí kvůli dlužnému nájemnému, poplatkům za odpad nebo nezaplaceným pokutám má tamní magistrát zhruba 5000. Lidé městu dluží miliony korun. „Zatím radnici zaplatili dluhy na nájemném dohromady za 150.000 korun, na úrocích a penále tito dlužníci ušetřili dohromady bezmála milion," řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Milostivé léto mohou od loňského 28. října využít lidé, kteří nejsou v oddlužení, vztahuje se ale jen na soudní exekuce. Je to šance zbavit se dluhů, které kvůli úrokům a poplatkům vzrostly i několikanásobně a lidé už je často ani splatit nedokážou. „Tato možnost se týká dluhů, které mají lidé vůči veřejné správě, a to včetně institucí s jakýmkoli státním podílem nebo třeba podniků s účastí města," řekl náměstek primátora David Mánek (ANO). Tato možnost ale v pátek 28. ledna skončí. Smazat navíc není možné exekuce daňové nebo správní, ani dluhy, které ještě v exekuci nejsou.

Místo statisíců korun stačí dlužníkovi splatit původní dluh a navíc 908 korun jako poplatek exekutorovi. „Objevily se dva případy, kdy bylo vzhledem k době prodlení s úhradou nájemného penále opravdu vysoké. V jednom případě byl samotný dluh 55.000 Kč a prominuté penále je 630 tisíc korun. Ve druhém případě dlužil dotyčný na nájemném městu zhruba 50 tisíc korun a díky milostivému létu a zaplacení dlužné částky nemusí platit 300 tisíc korun na penále," doplnila Fričová.

Při řešení exekucí nabízí dlužníkům v Jablonci nad Nisou pomoc hned několik organizaci. „Jednak je možné obrátit se přímo na sociální pracovnice magistrátu. Poradí však i Déčko Liberec, které v Jablonci sídlí ve spolkovém domě Naděje v Dlouhé ulici, nebo se mohou obrátit na helplinku Člověka v tísni 770 600 800," dodala vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví města Martina Rosenbergová.

Malý zájem o oddlužení v rámci milostivého léta potvrdila i mluvčí Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou Martina Poršová. I právníci podniku vymáhají tisíce dluhů na nezaplaceném jízdném, na kterém lidé dluží dopravci miliony korun. „Zatím je vyúčtováno 12 jistin, akce ještě trvá, a tak čekáme na vyúčtování exekutorem. Nejvyšší z těch částek, co jsme právě obdrželi, je 11.208 korun od jednoho cestujícího. Vzhledem k tomu, že DPMLJ vymáhá pohledávky v zastoupení, čekáme na data od zastupujících advokátních kanceláří," řekla Poršová. V posledních dvou týdnech podle ní zájem o smazání exekucí v rámci milostivého léta vzrostl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky sociální, správa, exekuce, Jablonec nad Nisou, dopravní podnik, milostivé léto, dlužník, léto, Liberec, Martina Rosenbergová, ANO 2011, Člověk v tísni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milostivé léto končí, zájem je malý. U dopravního podniku požádal o oddlužení zlomek dlužníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.