Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podepsáno, Česko se s Polskem dohodlo o Turówu. Špatná dohoda, vadí kritikům

Pětačtyřicet milionů eur zaplatí Polsko za to, že nadále bude moci s českým souhlasem provozovat hnědouhelný důl v Turowě. Dohodu ve čtvrtek podepsali premiéři obou zemí. Dohoda podle nich garantuje kromě peněz i vytvoření funkční bariéry, která zadrží vodu na českém území. Peníze pak česká strana použije na projekty zadržení a přivedení vody do oblasti. Dohodu ale kritizují ekologové nebo právní kancelář Frank Bold.

„Je to velký úspěch, podařilo se nám odvalit balvan, který poslední léta zatěžoval česko-polské vztahy. Chci poděkovat všem, kteří se na tom podíleli,“ uvedl po podpisu smlouvy český premiér Petr Fiala (ODS).

Podle něj byla jednání velmi tvrdá a dlouhá. Nakonec jsou ale obě strany spokojené. „Podařilo se nám dosáhnout dohody, v níž se Polsko zavázalo k dostavbě a plné funkčnosti stěny, která má zabránit odtoku vody z českého území a také zemního valu,“ dodal.

Do dokončení těžební činnosti bude podle Fialy zajišťován monitoring hladin podzemních vod, hluku a pohybů terénu. „Dohoda přináší hmatatelné výsledky a výhody pro lokality, které jsou těžbou dotčené a také pro obyvatele, to byl náš hlavní cíl,“ řekl.

Dohodu ale kritizuje spolek obyvatel z okolí dolu nebo právní kancelář Frank Bold. Těm vadí to, že smlouvu nemohla vidět veřejnost, obávají se i toho, že například stěna, která má zadržet vodu, nebude fungovat. „Hydrogeologická data hovoří jasně. Podzemní voda stále klesá a hrozí nám její ztráta během pár let. Polské i české orgány přitom doteď před novými údaji zavíraly oči. Náprava chyb v polských povolovacích procesech ale nedá polským orgánům jinou možnost, než vzít nová data v úvahu. Stejnou povinnost má i naše vláda. Ta místo toho narychlo a potají schválila špatnou dohodu, protože na dodržování zákona zřejmě nemá čas,” uvedl Milan Starec, místní obyvatel a člen Sousedského spolku Uhelná.

Podle právničky kanceláře Frank Bold Petry Urbanové česká vláda podepsáním dohody porušuje zákon. „Povolení těžby v dole Turów bylo protiprávní – ke stanovisku české vlády a Evropské komise se přidává i generální advokát Soudního dvora EU. Po jeho dnešním stanovisku je pravděpodobné, že Soudní dvůr EU české žalobě vyhoví a Polsko bude muset zhojit vady povolovacích procesů. Tím vznikne polským úřadům také povinnost zohlednit aktuální hydrogeologická data. Stejnou povinnost má i vláda ČR při vyjednávání o dohodě,“ uvedla.

Podle českého premiéra ale dohoda zmíněné argumenty obsahuje. „Je to nepochopení toho, čeho jsme dosáhli. Pokud bariéra nebude účinná, smlouva obsahuje mechanismy, jak dál postupovat. V případě soudu bychom nedosáhli garancí, které nám smlouva zaručuje,“ uvedl Fiala.

Česká strana navíc dostane 45 milionů eur, které v oblasti vodu zadrží nebo ji přivede odjinud. Soudní dvůr EU navíc bude dalších pět let na důl dohlížet a případně řešit vzniklé spory. Polská strana chtěla původně jen dva.

Dohodu ocenil i polský premiér Mateusz Morawieczi. „Nemůžeme si dovolit zcela vypnout elektrárnu v Turówě a tamní důl. Je to součást našeho energetického systému, dává práci tisícům lidí. Dodává energii několika milionům lidí v Polsku,“ řekl.

Spokojený s dohodou je hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK). Podle něj totiž obsahuje všech devět klíčových principů schválených Radou Libereckého kraje, jenž po polské straně požadovala. „Zřejmě nejdůležitější z nich je umožnění kontroly činnosti v dole a systematický monitoring všech negativních dopadů spojených s rozšiřováním těžby. To je něco, co jsme do dnešní doby vůbec neměli a neměli jsme ani možnost s někým na polské straně případné porušování limitů řešit,“ uvedl.

Kvůli Turówu vznikne také Fond malých projektů. „Tím, že vznikne Fond malých projektů, můžeme společně v Euroregionu Nisa řešit budoucnost životního prostředí, chránit a zlepšovat podmínky v krajině, a to nejen v podobě ochrany podzemních vod, ale i v oblasti péče o krajinu jako celek. Tím nejlépe ochráníme i zdraví našich obyvatel,“ dodal hejtman.

Peníze chce kraj použít na konkrétní projekty v nejbližším okolí dolu Turów na českém území na výstavbu náhradních vodovodů a sítí, ale budou určeny i na sledování stavu budov, které jsou především nejblíže dolu v obci Uhelná, Oldřichov na Hranicích. „Podmínky čerpání z Fondu Turów samozřejmě zveřejníme co nejdříve, ale už nyní mohu říct, že předpokládáme s vícezdrojovým financováním. Nejprve se musíme sejít s dotčenými obcemi a vodárenskými společnostmi, ale i se zástupci ministerstva zemědělství,“ doplnil hejtman Půta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky turow, jednání, dohoda, premiér, fiala, půta, morawiecki, Polsko, Důl Turów, Česko, peníze, projekt, těžba, Petr Fiala, Soudní dvůr Evropské unie, Martin Půta, Vláda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podepsáno, Česko se s Polskem dohodlo o Turówu. Špatná dohoda, vadí kritikům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.