Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Špatný a nezákonný vtip, zní od hranic. Dohoda o Turówu zklamala místní

Ještě horší dohoda, než jsme se obávali. Tak komentují dohodu o hnědouhelném dole Turów mezi Českem a Polskem zástupci lidí, kteří žijí v dolem postižené oblasti. Podle nich stáhne česká vláda žalobu, která měla velkou šanci na úspěch, výměnou za peníze, podzemní stěnu, která stojí několik kilometrů jinde, než kde voda ve velkém odtéká, minimální soudní dohled a nulovou vynutitelnost evropského práva.

„Je to jako špatný vtip, který je zároveň absurdní a navrch nezákonný. Zástupci vládních stran před dvěma lety vyzývali Richarda Brabce, aby nesouhlasil se škodami na českém území výměnou za peníze a dnes sami udělali to stejné,“ říká Milan Starec, místní obyvatel a člen Sousedského spolku Uhelná.

Podle něj vláda podle vyjádření premiéra Fialy na tiskové konferenci ustoupila polské straně v podstatě ve všech bodech vyjednávání. Vláda podle Starce převzala formulaci ochrany vody z dob Richarda Brabce - tato dohoda však českou vodu nemůže ochránit, upravuje totiž ochranu jiných odtokových vrstev, než kudy voda dnes reálně ve velkém odtéká. Oproti dohodě Richarda Brabce podle kritiků Petr Fiala ustoupil ohledně minimální doby trvání dohody. Ta byla nakonec stanovena na pět let, ačkoli těžba má podle polských plánů pokračovat až do roku 2044.

„Tehdy přitom nebyla k dispozici data, která jasně potvrzují, že ochranná opatření mezi námi a dolem zkrátka chybí. Bariéra, kterou zmiňoval pan premiér Fiala na tiskové konferenci chrání důl, ne naši pitnou vodu. To potvrdili naši čeští hydrogeologové a nevyvrací to ani samotný těžař. Vydali nás napospas,” dodal Starec.

Kritika vlády přichází i na vládní schvalování smlouvy. To totiž proběhlo v utajení a výslednou podobu smlouvy navíc veřejnost dosud neviděla. Podle slov premiéra Fialy upravuje dohoda povinnost Polska dostavět podzemní bariéru, která má zabránit odtoku vody. Hydrogeologická data i informace těžařské společnosti PGE, které má Frank Bold k dispozici, potvrzují, že podzemní bariéra ve stávajících parametrech nemůže přispět k ochraně vodních zdrojů na české straně hranice. „Od premiéra jsme neslyšeli, že by došlo k aktualizaci ustanovení k vodě. Lze tedy konstatovat, že ustanovení monitoringu i ochranných opatření se stále týkají pouze jedné ze čtyř odtokových vrstev, kudy voda ve velkém odtékala historicky,” říká Petra Urbanová, právnička expertní skupiny Frank Bold, která se situací ohledně dolu zabývá dlouhodobě.

Problém podle nedávno zveřejněného posudku je v tom, že bariéra stojí ve špatném místě. Podle dohody by se ale teprve mělo rok a půl čekat na potvrzení věcí, které jsou známy již nyní. Následně by nastal dohadovací proces a případná stavba další bariéry nebo prodloužení té stávající. To může trvat roky, v tu dobu tedy už soudní dohled může skončit a polská strana nebude muset opět nic dodržovat.

Vláda se v dohodě podle Frank Bold také zavázala, že se vzdává možnosti v budoucnu předložit věc k Soudnímu dvoru EU pro porušení evropského práva. Co se týče sporů vyplývajících z porušení povinností stanovených smlouvou, zde vláda souhlasila pouze s pěti lety soudního dozoru. „To je absurdní, pokud vezmeme v úvahu, že v dole má těžba pokračovat ještě 24 let a právě období za pět let je označováno jako doba, kdy hrozí znemožnění odběru ve vodních zdrojích na české straně,” uzavřela Urbanová.

Představitelé Libereckého kraje jsou ale s vyjednanými podmínkami spokojeni. „Zřejmě nejdůležitější je umožnění kontroly činnosti v dole a systematický monitoring všech negativních dopadů spojených s rozšiřováním těžby. To je něco, co jsme do dnešní doby vůbec neměli a neměli jsme ani možnost s někým na polské straně případné porušování limitů řešit,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

České straně se podle něj také podařilo vyjednat souhlas s nezávislou kontrolou mezistátní dohody ze strany Soudního dvora Evropské unie po dobu nejméně pěti let. „Liberecký kraj sice původně požadoval toto období v délce deseti let, ale pět let považuji za největší kompromis, který umožnil, aby dohoda byla vůbec uzavřena,“ dodal.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky turow, jednání, dohoda, premiér, fiala, půta, morawiecki, těžba, Důl Turów, Polsko, vláda, Petr Fiala, Richard Brabec, Vláda ČR, Česko, Petra Urbanová, Soudní dvůr Evropské unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špatný a nezákonný vtip, zní od hranic. Dohoda o Turówu zklamala místní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.