Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Masožravá láčkovka je světovým unikátem. Liberecká botanická zahrada ji pěstuje jako jediná

Pouze v liberecké botanické zahradě jako v jediné na světě můžete narazit na unikátní masožravou láčkovku rádža. Rostlinu, která obývá pavilon D, se i ve volné přírodě vyskytuje pouze na jediném místě.

Původním a jediným domovem láčkovky rádža je hora Kinabalu na Borneu. V současné době je tato rostlina kriticky ohrožená. „Je chráněna mezinárodní konvencí,“ uvedl ředitel liberecké botanické zahrady Miloslav Studnička. Podle něj láčkovku ohrožuje nelegální sběr rostlin, úbytek přirozeného prostředí i jev El Niño.  Přestože žádný z těchto faktorů neovlivňuje láčkovku v prostorách botanické zahrady, péče o ni není jednoduchá. „Její pěstování je jedno z nejobtížnějších,“ komentoval Studnička.

„Budeme rádi, když budou návštěvníci v mnohem větším počtu objevovat unikáty liberecké botanické zahrady,“ konstatovala náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová. Přestože láčkovka může působit jako nemilosrdný zabiják hmyzu i drobných obratlovců, kteří se jí připletou do cesty, je svému okolí i prospěšná. Zejména malým savcům poskytuje zdroj nektaru, který mohou olizovat z víčka láčky. Do láčky se tak naopak dostávají exkrementy bohaté na dusík a fosfor. V této symbióze žije láčkovka s tanou horskou nebo krysou baluskou. 

Jedinečnou rostlinu popsal v roce 1859 botanik a ředitel Královské botanické zahrady v Kew u Londýna Joseph Dalton Hooker. Při tom si vzpomněl na svého přítele Jamese Brookea, který se stal prvním bílým rádžou ze Sarawaku. Tento titul obdržel v roce 1841 poté, co zajistil ostrov Labuan pro britskou vládu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký, masožravá láčkovka, botanická, zahrada, botanická zahrada, láčkovka, rostliny, vláda Spojeného království, Borneo, Květa Vinklátová, Kinabalu, Londýn, Joseph Dalton Hooker

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masožravá láčkovka je světovým unikátem. Liberecká botanická zahrada ji pěstuje jako jediná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.