Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Libereckému kraji se ani podruhé nepodařilo nakoupit levnější elektřinu na burze

Libereckému kraji se ani podruhé nepodařilo nakoupit levnější elektřinu na Českomoravské komoditní burze Kladno pro zhruba pětinu krajských organizací včetně úřadu, které kvůli ukončení dodávek firmou Lumius skončily v režimu dodavatele poslední instance (DPI). Kraj proto zvolil cestu jednacího řízení bez uveřejnění a dohodl se na dodávkách se společností ČEZ ESCO. Za megawatthodinu tak zaplatí bez DPH 6141 korun, řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti). Původní vysoutěžená cena byla 1312 korun.

„V režimu DPI jsme chtěli být co nejkratší dobu. Pokud bychom v tom režimu byli další tři měsíce, stálo by nás to zhruba o osm milion korun víc. Pokud bychom v režimu zůstali až do konce června, znamenalo by to až 12,5 milionu navíc za současných cen," doplnil Miklík. Předpokládá ale, že by ceny dál rostly, takže by náklady mohly být ještě vyšší. To byl také důvod, proč kraj zvolil jednací řízení bez uveřejnění a nikoliv veřejnou soutěž, která by trvala příliš dlouho. I tak zaplatí letos kraj za energie o 44 milionů korun víc než původně počítal.

Problémy se zajištěním dodávek elektřiny a plynu pro tisíce odběratelů v Česku začaly loni 13. října, když skupina Bohemia Energy, která byla největším uskupením alternativních dodavatelů energií v ČR, oznámila ukončení činnosti a dodávek elektřiny a plynu zhruba 900 tisíc klientů. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Po Bohemia Energy skončily také další firmy. Firma Lumius oznámila ukončení dodávek plynu a elektřiny 11. ledna, postihlo to přibližně 1500 zákazníků.

„Ještě na začátku ledna jsem byl přesvědčen, že díky tomu, že jsme soutěžili energie na burze, tak že jsou všichni ti uchazeči schopni energie dodávat. Nicméně to nebyla pravda," řekl již dříve hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Část krajských organizací, které jsou v režimu DPI od 12. ledna, teď za megawathodinu platí bez DPH 11.733 korun, nová cena od 8. února bude o polovinu nižší. Původní vysoutěžená cena byla ale 1312 korun, teď zaplatí postižení odběratelé bezmála pětinásobek.

Libereckému kraji letos skončí smlouvy na dodávky plynu a elektřiny a musí nakoupit na další období nejen pro sebe a své organizace, ale i pro města a obce a jejich příspěvkové organizace. „Podle prvních informací to bude 35 tisíc MWh na elektřině a asi 80 tisíc MWh na plynu. Musíme zvolit dobrou strategii, abychom nakoupili za co nejvýhodnější cenu. Teď budu dělat předběžné tržní konzultace s dodavateli," řekl Miklík. Jednou z možností je standardní veřejná soutěž, protože se podle něj ukazuje, že v současné době není burza funkčním nástrojem nákupu energií.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, správa, burzy, Liberecký kraj, elektřina, burza, Zbyněk Miklík, Lumius, Česká pirátská strana, ČEZ, Českomoravská komoditní burza Kladno, Bohemia Energy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libereckému kraji se ani podruhé nepodařilo nakoupit levnější elektřinu na burze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.