Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Jizerkách přečkal senior noc v závěji. Našli ho náhodou, musel pro něj vrtulník

Na horskou službu (HS) v Jizerských horách se včera před polednem obrátil manželský pár, který narazil na muže v bezvědomí. Našli ho náhodou, díky nim přežil. Do hor pro něj musel vrtulník.

Oznamovatelé našli německého seniora pod vrcholem Smrku, když se vydali po cizích stopách mimo turistickou stezku. „A bylo štěstí, že se tam vydali. Na konci stop našli ležícího bezvládného muže,“ popsal zasahující člen HS Tomáš Prchal.

Pár okamžitě informoval horskou službu i zdravotnickou záchrannou službu (ZZS). Podle Prchala pár zachránil rychlou reakcí muži, který ve sněhové závěji strávil celou noc, život. K muži byl přivolán vrtulník, ten však kvůli počasí mohl přistát až v Lázních Libverda. „My jsme pánovi ihned po dojezdu poskytli tepelný komfort a spolu s nálezcem ho transportovali na saních za sněžným skútrem k vrtulníku,“ dodal člen HS Jizerské hory.

Vrtulník byl do hor přivolán i v neděli ke zraněnému patnáctiletému chlapci. Ten se zranil v lese nedaleko Vysokého nad Jizerou při jízdě na skútru a skončil s těžkými zraněními. „Měli jsme u něj podezření na zlomeninu v lokti, ale především vše nasvědčovalo závažnému vnitřnímu zranění s možností krvácení do dutiny břišní,“ uvedl za HS Jan Pacák, který na místě poskytoval první pomoc.

V tomto případě vrtulník mohl přistát zhruba sto metrů od nehody. „Po ošetření jsme chlapce zafixovali do vakuové matrace a šetrně převezli k vrtulníku,“ dodal Pacák s tím, že pacient byl následně transportován do nemocnice.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba Jizerské hory

Štítky Liberecký, Jizerské hory, Horská služba, vrtulník, Jan Pacák, Lázně Libverda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jizerkách přečkal senior noc v závěji. Našli ho náhodou, musel pro něj vrtulník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.