Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Navzdory dešti a oblevě zůstávají ve skiareálech dobré podmínky pro lyžování

Podmínky v zimních střediscích v Libereckém kraji jsou navzdory oblevě a dešti dobré, na svazích Jizerských hor a západních Krkonoš stále leží víc než půl metru sněhu. Všechna střediska jsou v provozu, k dispozici je přes 90 kilometrů upravených sjezdovek.

Včera sle kvůli silnému nárazovému větru stál provoz areálů na libereckém Ještědu a nedalekém Javorníku, v dalších střediscích nejely některé lanovky. Střediska v Bedřichově a na Severáku nefungovala včera dopoledne, kvůli přerušení dodávek proudu, zjistila ČTK.

„V nárazech jsme měli rychlost větru 20 až 25 metrů za sekundu (70 až 90 km/h), hraniční rychlost pro provoz je 15 až 16 m/s (54 až 58 km/h), záleží samozřejmě i na směru větru, bedlivě to sledujeme," řekl ředitel Skiareálu Ještěd Jakub Hanuš k důvodům, které vedly k včerejšímu uzavření areálu. Podmínky jsou podle něj jinak ve středisku stále dobré, i když tam, kde převažuje přírodní sníh, se vlivem oteplení a deště zhoršují a tratě jsou měkké.

Krásné počasí přilákalo o víkendu do hor tisíce návštěvníků

Návštěvnost hor v Libereckém kraji o víkendu byla jedna z nejlepších v sezoně. Vyplývá to z vyjádření provozovatelů středisek. Lidi vylákalo slunečné počasí a dobré podmínky na svazích.

O prázdninovém týdnu bylo na sjezdovkách rušno

V Libereckém kraji jsou v tomto týdnu jarní prázdniny, které v podhorském kraji patřily v době před koronavirem k těm slabším, protože místní často mířili na lyže do zahraničí. Kvůli přísnějším opatřením v okolních zemích ale letos zůstali lidé často raději doma, v areálech tak bylo i v tomto týdnu rušno. Na Ještěd s výjimkou včerejška mířilo kolem tisícovky lyžařů, slabší byla středa, kdy už začalo pršet. Třeba v krkonošském Benecku nebo ve Vysokém nad Jizerou byla ale návštěvnost podobná jako v předcházejícím týdnu, kdy měla prázdniny třetina pražských obvodů.

Zastavit včera museli kvůli větru jednu ze dvou lanovek také na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách a zrušili i večerní lyžování. V Harrachově nejezdila lanovka Delta na Čertovu horu, lyžaři ale mohli podle informací ze střediska využít lanovku Rýžoviště. Nejezdila ani lanovka na Lysou horu v Rokytnici nad Jizerou. Omezit museli provoz i v Pasekách nad Jizerou. I tam zůstala v provozu jedna lanovka, která je v závětří. „Lidí bylo do středy dost, včera to bylo slabší," řekl za provozovatele Martin Řípa.

Menší fronty u pokladen skiareálů. Větší změny od aktuálních vládních nařízení provozovatelé nečekají

Zrušení povinnosti prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělané nákaze covidem-19 urychlí odbavení lyžařů u pokladen, jinak zřejmě nepřinese nic zásadního.

Třeba v Benecku včera lanovku zastavit nemuseli, poryvy větru i tam zaznamenali, lanovka je ale chráněná z jedné strany kopcem a z druhé lesem. „Podmínky jsou dobré, sněhu je pořád dost, i návštěvnost je dobrá, jen včera to bylo vzhledem k počasí slabší," řekla manažerka tamního střediska Petra Pravečková. Podobně se vyjádřil i Pavel Bažant, ředitel společnosti SKI Bižu, která provozuje největší střediska v Jizerských horách. I on je s návštěvností spokojen. „Sněhu je dost," doplnil.

Na své si v Jizerských horách a západních Krkonoších přijdou i milovníci běžek, k dispozici jsou desítky kilometrů tratí. Třeba v Jizerských horách upravili ve středu kolem 200 kilometrů tratí. „Počítali jsme s tím počasím, takže jsme upravili na středu a počítáme, že podle počasí vyjedeme v noci," řekl Martin Kunc, ředitel Jizerské o.p.s., která má úpravu lyžařské magistrály na starost. Rolby podle něj vyjedou nejen trať upravit, ale případně uklidit i ulámané větve a popadané stromy, které by mohly lyžaře ohrozit. „Letošní zimu je to už potřetí," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky počasí, rekreace, hory, Liberecký, lanová dráha, Jizerské hory, Liberecký kraj, Krkonoše, Ještěd, lyžař, Javorník, Bedřichov, Severák, jarní prázdniny

Navzdory dešti a oblevě zůstávají ve skiareálech dobré podmínky pro lyžování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.