Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Beranův hostinec i další ohrožené památky ožívají. Na jejich obnovu dá kraj bezmála čtrnáct milionů

PR článek

Již sedmým rokem podporuje Liberecký kraj individuálními dotacemi obnovu kulturních památek. Díky podpoře mohou spolky a obce zachraňovat i objekty, které jsou ohrožené nebo vyžadují rozsáhlé a finančně náročné opravy.

Beranův hostinec pod Lipami tvoří hospodářská usedlost se zachovalým podstávkovým domem. Jeho historie sahá až do 16. století. Objekt byl v roce 2015 prohlášen Ministerstvem kultury za kulturní památku.

Mezi velmi náročné projekty patří například obnova Beranova hostince v Trávníčku, části obce Bílá. O přeměnu ruiny v muzeum se od roku 2014 snaží spolek Dubáci. „Liberecký kraj podporuje složitou a dlouhodobou obnovu Beranova hostince pravidelně od roku 2015. Bez jeho podpory bychom určitě nebyli tak daleko. Liberecký kraj a Národní památkový úřad bereme jako svého partnera,“ uvádí předseda spolku Dubáci Jan Havelka.

Za šest let se spolku podařilo díky podpoře kraje odvést velký kus práce a vrátit do hostince život. Během roku se zde koná řada folklorních událostí, jako například Trávnické čumprdění nebo Pouť mezi dvěma Jány. „V součinnosti s Ministerstvem kultury se již podařilo sanovat havarijní stav objektu, což obnášelo výměnu střechy, trámů roubení a dalších nosných konstrukcí, ale i boj s dřevomorkou. Na sál se vrátily dobové šablonové malby,“ komentuje Havelka a pokračuje: „V poslední době se podařilo dotáhnout vnější podobu hostince v podstatě do finální podoby, jak vypadal kolem roku 1909. V letošním roce společně s krajem plánujeme vrátit parketovou podlahu v hostinském sále a zavést vodu a zprovoznit čističku odpadních vod, tak aby se dal objekt využívat pro veřejnost.“

Muzeum v opravovaném hostinci u Českém Dubu by mohlo být za dva roky

Nové muzeum bude možná už za dva roky v osadě Trávníček u Českého Dubu. Sídlit bude v památkově chráněném Beranově hostinci, který se snaží zachránit spolek Dubáci. Expozice by měla být zaměřená na historii Českodubska, lidovou architekturu,...

Zatím je hostinec přístupný jen během akcí, spolek ale v nejbližší době plánuje zavést pravidelnou otevírací dobu. Samozřejmě nepoleví ani v rekonstrukci. Například v přízemí chtějí Dubáci vybudovat repliku hostinských kamen a pece.

Dotace poputují do Sloupu v Čechách i České Lípy

Liberecký kraj podpoří obnovu a opravu kulturních památek již posedmé. V rozpočtu pro letošní rok vyčlenil rekordní částku 13,824 milionů korun. V předchozích letech se jednalo o částky v průměru kolem 4 milionů korun.

Dotace na obnovu kulturních památek poputují například do Jilemnice na rekonstrukci zdi areálu zámku a dojde také na opravu střechy a stropu kostela Mistra Jana Husa v České Lípě. „Jsem ráda, že se mi podařilo přesvědčit kolegy radní a zastupitele o letošní výši individuálních dotací. Díky dotačnímu programu na obnovu památek, kde mají žadatelé možnost dosáhnout až na tři sta tisíc korun, jsou právě individuální dotace zásadním hybatelem postupu u velkých obnov památek,“ sděluje Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Miliony na památky a umělecká díla. Kraj podpoří sušárnu chmele i skanzen

Více než dvanáct a půl milionu korun půjde v tomto roce na obnovu kulturních památek nebo na opravy muzeí a nákupy sbírkových předmětů. Milion dostane Dubá, která opravuje unikátní sušárnu chmele, dalším milionem kraj podpoří opravu střech zámku...

Pokračovat bude v tomto roce také celková obnova kaple svatého Jana Nepomuckého ve Sloupu v Čechách. „Jsme rádi za přístup kraje k opravě a tím k záchraně kaple. Bez pomoci kraje a ministerstva kultury by obec neměla dostatek finančních prostředků na opravu,“ říká starosta Sloupu v Čechách Jaromír Studnička.

V minulých letech se podařilo opravit střechu kaple včetně krovu a statisticky se zajistila krypta kaple i podstřešní římsa. „V letošním roce budeme pokračovat se zajištěním prasklin ve zdivu kaple. Do budoucna věříme, že uspějeme s žádostmi o finanční pomoc i na zbylou opravu a budeme se tak moci dočkat otevření opravené kaple pro veřejnost,“ dodává Studnička.

Od roku 2016 podpořil Liberecký kraj individuálními dotacemi celkem 52 projektů v celkové výši 40,766 milionů korun. Šlo například o bývalou sušárnu chmele v Dubé, dřevěný věšadlový most v Bystré nad Jizerou nebo kapli Božího hrobu v Liberci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Liberecký, kraj, památka, kulturní památka, kaple, Beranův hostinec, hospoda, Liberecký kraj, oprava, dotace, Ministerstvo kultury České republiky, Česká Lípa, Jan Havelka, Česko, Jan Hus, Bílá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Beranův hostinec i další ohrožené památky ožívají. Na jejich obnovu dá kraj bezmála čtrnáct milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.