Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Ještěd autobusem? Kraj zajistí náhradní dopravu místo lanovky

Rada Libereckého kraje projednávala v úterý plán obnovy lanové dráhy na Ještěd. Ta se ve své původní podobě již nevrátí. Bude potřeba vystavět novou lanovku, to však potrvá několik let. Nahradit by ji od dubna měla autobusová doprava.

„V předchozích zprávách jsme konstatovali, že rekonstrukce stávající lanovky je v podstatě nemožná jak z pohledu bezpečnosti, tak z pohledu různých povolovacích procedur. Tím pádem už dnes víme, že musíme jít cestou stavby nové lanovky,“ uvedl na středeční tiskové konferenci náměstek Jan Sviták. Finanční náklady na výstavbu se podle něj vyšplhají do stovek milionů korun.

Obnova lanové dráhy je pro Liberec důležitou záležitostí, protože má v celém kraji zásadní význam. „Shodli jsme se na tom, že lanovka na Ještěd je spolu s Ještědem takovým fenoménem v rámci Libereckého kraje, v rámci celé České republiky, takže musíme spolupracovat na její obnově,“ zdůraznil. Vyústěním toho je memorandum o spolupráci při obnově a provozu lanové dráhy Horní Hanychov – Ještěd uzavírané mezi Libereckým krajem, Českými drahami, statutárním městem Liberec a akciovou společností TMR Ještěd. Městská rada jej schválila na úterním pátém jednání.

Liberec bude bez lanovky na Ještěd několik let. Základní oprava podle Českých drah nestačí

Kabinová lanovka na Ještěd v Liberci bude po říjnové havárii mimo provoz pravděpodobně minimálně tři roky. Jen základní oprava není podle výrobců lanovek, které oslovily České dráhy, možná s ohledem na stávající technické normy. Na obnově by se...

Výstavba nové lanovky potrvá roky

Sviták nastínil několik plánovaných změn; nová lanovka by měla být tzv. oběhová, mělo by dojít k prodloužení lanové dráhy ke konečné stanici tramvaje v Horním Hanychově a k navýšení kapacity lanovky. Realizace však bude trvat několik let. „Optimistický první nástřel byly tři roky,“ konstatoval náměstek. Doplnil ale, že vzhledem ke zmíněným změnám by to mohly být až čtyři roky. Přesto věří, že je odhad uskutečnitelný. Podle odborníků by proces rekonstrukce lanové dráhy mohl trvat 3 až 4 roky, u nové lanovky 4 až 5 let. V pondělí 7. března se bude konat další schůze, na jejímž programu bude projednání konkrétnějších možností finančního a nefinančního vkladu jednotlivých partnerů, jejich konkrétnější role a také nastavení harmonogramu kroků a prací. „Zájmem města je, aby provoz lanovky byl rozhodně obnoven, a to co nejdříve. Je to ikonická stavba a v našem zájmu je, aby obnovení provozu bylo maximálně urychleno,“ informoval primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Náhradní autobusová doprava

Již v lednu přišel návrh nahradit lanovku autobusovou dopravou ze strany předsedy představenstva dopravního podniku a radního Petra Židka (ODS). „Pokusíme se alespoň částečně nahradit cestujícím výpadek lanovky, zavedeme náhradní autobusovou dopravu na Ještědku,“ řekl náměstek. Město mělo původně v plánu autobusovou dopravu zajistit, tuto iniciativu však převezme kraj. „Tohle je v podstatě proto, abychom pomohli cestovnímu ruchu, pomohli městu, pomohli kraji a zachovali Ještěd jako turistický cíl,“ doplnil Sviták.

Autobus by měl dopravovat turisty od konečné tramvajové zastávky na Ještědku a zpět. Přesný režim provozu se bude teprve projednávat a dále upravovat podle zájmu. Mimo sezonu by mohla doprava fungovat o víkendech a svátcích, v týdnu pak nárazově. V případě velkého zájmu by mohly jezdit až dva autobusy, podle náměstka je kapacita vozů i řidičů dostatečná.

Náhradní doprava by měla být uvedena do provozu  již na jaře. „První duben je cíl. Myslím, že se to stihnout dá, teď je to spíš o nalezení nějaké dohody, o praktickém fungování, protože autobusy i dopravce jsou k dispozici, vyřešili jsme v nějaké diskuzi s koridem, jak by to mělo fungovat provozně; tady chci zdůraznit, že to nemá být dotovaná linka, má to být linka turistická,“ uvedl na tiskové konferenci Martin Půta, hejtman Libereckého kraje. Spolu s tím bude nutné zajistit novou autobusovou zastávku na Ještědce. „Budeme se snažit, aby v té první fázi byla v nějakém provizorním provozu, abychom jej spustili co nejdříve. Není ale vyloučeno, že úřady budou trvat na tom, že budeme muset absolvovat všechny povolovací procedury, čímž bychom se dostali až někam do léta, což bychom samozřejmě neradi,“ doplnil náměstek. Jízdné se prozatím odhaduje na 50 korun českých.

Lanová dráha na Ještěd je od října minulého roku mimo provoz. Po přetržení nosného lana se jedna z kabin zřítila, zemřel strojvedoucí. Druhá kabina s cestujícími zůstala viset díky záchranné brzdě.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto České dráhy

Štítky Lanovka, Ještěd, Liberecký kraj, Městská rada, autobusová doprava, lanová dráha, Jan Sviták, Liberec, Liberec XIX-Horní Hanychov, Česko, Martin Půta, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Ještěd autobusem? Kraj zajistí náhradní dopravu místo lanovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.