Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec bude bez lanovky na Ještěd několik let. Základní oprava podle Českých drah nestačí

Kabinová lanovka na Ještěd v Liberci bude po říjnové havárii mimo provoz pravděpodobně minimálně tři roky. Jen základní oprava není podle výrobců lanovek, které oslovily České dráhy, možná s ohledem na stávající technické normy. Na obnově by se kromě Českých drah jako majitele lanovky měly podílet i město, kraj a firma TMR, jež provozuje skiareál na Ještědu. Po společném jednání v Liberci to řekl náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

„Výsledkem je dohoda o tom, že všechny zúčastněné strany mají zájem lanovku obnovit a budou na tom společně intenzivně pracovat," řekl Jiří Ješeta. Zájem o spolupráci by měli zástupci dopravce, města, kraje a TMR potvrdit uzavřením memoranda do konce ledna.

Visutá lanová dráha je mimo provoz od konce října, kdy po přetržení tažného lana spadla jedna ze dvou kabin a zemřel průvodčí. V kabině pro 35 lidí byl sám. Třinácti cestujícím ve druhé kabině se nic nestalo, zůstala viset na nosném laně 15 metrů nad zemí. Průvodčímu se podařilo aktivovat záchrannou brzdu a kabinu, která po přetržení tažného lana prudce sjížděla zpátky k dolní stanici, zastavit.

Hejtman Půta ocenil průvodčího, který zastavil lanovku na Ještědu. Neštěstí mohlo mít větší rozměr, řekl

Průvodčího lanovky na Ještěd Radka Kyselu, který 31. října při havárii pohotově zareagoval, zabrzdil lanovku a okamžitě zahájil evakuaci cestujících a rychlou reakcí pomohl předejít případné další tragédii, dnes ocenil liberecký hejtman Martin...

Mimo provoz zůstane lanovka zřejmě několik let. Podle Ješety nelze provést jen základní opravu s výměnou lan, kabin a přidáním bezpečnostních prvků. Českým drahám to potvrdili všichni velcí výrobci lanovek v Evropě, které firma oslovila. „Bohužel to s ohledem na stávající technické normy není možné. To znamená jediné řešení, jak lanovku znovu zprovoznit, je větší rekonstrukce, která by znamenala rozšíření jednotlivých stanic a souvisejícího zařízení anebo víceméně výstavba lanovky nové. To vše je časově s ohledem na územní a další řízení záležitost na zhruba tři až pět let," řekl. Lanovku tak čeká větší rekonstrukce v současné trase či její prodloužení o zhruba 650 metrů ke konečné tramvaji v Horním Hanychově. Podle Ješety by rozhodnutí mělo padnout do dvou měsíců.

Zájmem města je to, aby provoz lanovky byl obnoven, co nejdříve. „Je to ikonická stavba a budeme dělat vše pro to, abychom obnovení provozu maximálně urychlili," řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Zájem podílet se na obnově lanovky má i společnost TMR. „Věříme, že jsme profesionálové v oboru, to znamená určitě chceme být při projektování, při návrhu, jaká lanovka by to měla být, jak by měla vypadat, jak by měly vypadat stanice, jaká by měla být přepravní kapacita a tak dále. Aby projekt, který se staví na dalších x desítek let, aby byl dokonalý, aby to k něčemu vypadalo a byl furt velký magnet na turisty," řekl za firmu Čeněk Jílek. TMR má zájem do budoucna lanovku i provozovat, podle Jílka ale nepočítají s tím, že by sloužila pro přepravu lyžařů ve skiareálu. „Stávající přepravní kapacita je dostatečná," dodal.

Ohlédnutí za rokem 2021. Pokračující Turów, vražda v Rudolfově i pád lanovky

Do konce roku 2021 zbývá posledních pár hodin. Tento rok by asi málo kdo zařadil mezi ty snadné a nenáročné. Nezbývá než doufat, že nadcházející rok 2022 bude lepší. Přestože mnoho událostí a akcí poznamenala pokračující epidemická situace, byl...

Turistům tak ke zdolání vrcholu Ještědu budou muset postačit vlastní síly, nebo auto. Podle předsedy představenstva dopravního podniku a radního Petra Židka (ODS) by případně na Ještěd mohly jezdit malé autobusy. „Po dohodě s vedením Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou začali připravovat varianty, jak by to bylo možné uskutečnit. Snad se najde řešení a bude možné dostat se po dobu opravy k vrcholu Ještědu jinak než pěšky, nebo autem," uvedl.

Dvoukabinovou lanovku na Ještěd vybudovala v letech 1932 až 1933 na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Několikaletou odstávku kvůli modernizaci už jednou zažila, mimo provoz byla v letech 1971 až 1975.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hotel Ještěd

Štítky železnice, nehoda, turistika, lanovky, České dráhy, Liberec, oprava, FOTO, AUDIO, lanová dráha, Ještěd, Jiří Ješeta, Jaroslav Zámečník, František Wiesner, ODS, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec bude bez lanovky na Ještěd několik let. Základní oprava podle Českých drah nestačí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.