Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Další případy afrického moru prasat. Nákaza se přibližuje k českým hranicím

Případy nákazy prasat africkým morem se vyskytují poblíž českých hranic s Polskem i Německem. Onemocnění by se mohlo dostat i do České republiky. Rozšíření nákazy by znamenalo zákaz volného chovu prasat domácích a možná i vstupu do lesů.

„V současné době se nákaza drží ve vzdálenosti pět až deset kilometrů od naší hranice. Situaci bedlivě monitorujeme, všechna odlovená i nalezená uhynulá prasata se na nákazu vyšetřují, kontrolují se také chovy prasat. Neponecháváme nic náhodě,“ informoval ředitel Krajské veterinární správy Roman Šebesta.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé, virové onemocnění postihující divoká i domácí prasata. Onemocnění je pro ně smrtelné.
Na člověka ani jiné živočišné druhy se však nepřenáší.

Krajská veterinární správa šíření nákazy sleduje. Spolu s Libereckým krajem se připravuje na možnost, že by se dostala až k nám. Ohledně opatření, která by bylo v takovém případě nutno zavést, bude spolupracovat s krajským úřadem, obcemi i myslivci. Pokud by nákaza překročila české hranice, vešel by pro myslivce v platnost zákaz lovu volně žijící zvěře v oblasti výskytu infekce.

„Předpokládáme, že by toto omezení mohlo trvat pouze měsíc. Je pravděpodobné, že během této doby by se podařilo nákazu dostat pod kontrolu tak, aby se mohlo přejít k organizovanému odlovu přeživších prasat. Pro lovce by byla motivací k odlovu i sběru uhynulých kusů finanční odměna,“ uvedl Šebesta.

Co by to znamenalo pro chovatele prasat?

Výskyt afrického moru prasat na našem území by znamenal zákaz chovu prasat ve venkovních výbězích, zakázán by byl také jejich přesun. Takové opatření by platilo dočasně. „V průběhu zhruba čtrnácti dnů od vydání zákazu bychom situaci vyhodnocovali a poté by se mohly na přesuny vydávat výjimky. Dohlížela by na ně veterinární správa. Pravidla by se vztahovala i na chovatele miniprasátek,“ sdělil Šebesta.

Podle veterinářů není otázkou, zda se k nám africký mor prasat dostane, ale kdy

Případ nákazy afrického moru prasat se objevil pouze zhruba 20 kilometrů za českými hranicemi, nákaza se blíží z Polska a Německa.

Ani ostatní obyvatelé by se opatřením nevyhnuli. Nelze totiž vyloučit, že by byl výrazně omezen nebo dokonce zakázán vstup do lesů. Výjimku by dostaly pouze osoby, které by se musely z pracovních či dalších důležitých důvodů (např. vlastnických práv) v lesích pohybovat. „Dále by pak byli lidé nabádáni, aby výrazně omezili v lesích volnočasové aktivity, popřípadě do nich nevstupovali vůbec. Lidskou přítomností se zvěř nejen plaší a migruje, což by napomohlo šíření nákazy, ale i samotný člověk, materiál a technika, kterou používá, může k šíření nákazy velmi přispět,“ upozornil Šebesta.

Uhynulý kus je potřeba nahlásit

„Pokud někdo nalezne uhynulý kus prasete divokého, ať informuje příslušnou obec, místní myslivce nebo krajskou veterinární správu, případně policii nebo hasiče. Dále prosím, aby lidé na uhynulou zvěř nesahali a současně před kontaktem chránili i své psy,“ požádal Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Africký mor, prase divoké, nákaza, Liberecký kraj, infekční onemocnění, les, Německo, Polsko, Česko, myslivost, Krajská veterinární správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další případy afrického moru prasat. Nákaza se přibližuje k českým hranicím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.