Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podle veterinářů není otázkou, zda se k nám africký mor prasat dostane, ale kdy

Případ nákazy afrického moru prasat se objevil pouze zhruba 20 kilometrů za českými hranicemi, nákaza se blíží z Polska a Německa.

Ředitel Krajské veterinární správy v Liberci Roman Šebesta při jednání s myslivci a starosty obcí řekl, že otázkou není, zda se k nám africký mor prasat dostane, ale spíše kdy. Nejblíže k místu nákazy jsou oblasti Frýdlantska a Hrádecka na Liberecku.

Podle Šebesty byla v Německu prolomena pomyslná bariéra tvořená dálnicí A4, minimálně tři případy nákaz jsou pod ní, dva v Německu a jeden v Polsku. „Samozřejmě se otevírá velký prostor, který je dostupný směrem k naší republice. Pro prasata není problém migrovat za potravou třeba 20 kilometrů a měnit to své stálé teritorium za jiné, které jim poskytuje dostatečné množství potravy," uvedl Šebesta. Myslivci z Frýdlantska na dnešním jednání uvedli, že zhruba polovina divokých prasat v jejich oblasti přichází z Polska za potravou. Obdobná migrace je i mezi Českem a Německem. I proto považuje Šebesta zavlečení této nákazy na české území téměř za jisté.

Mor prasat v Česku? Omezení pohybu lidí i ekonomické ztráty

Pokud se do republiky nákaza skutečně dostane, bude to podle Šebesty znamenat omezení pohybu pro lidí, ekonomické ztráty u myslivců, chovatelů i v potravinářském průmyslu. Na základě dnešních požadavků zástupců obcí a myslivců začne jejich prostřednictvím veterinární správa distribuovat už nyní letáky a informace o opatřeních, která se budou muset přijmout v případě potvrzení nákazy. Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata se neléčí, musejí se usmrtit, vakcína neexistuje. Pro lidi není podle dosavadních poznatků virus nebezpečný.

Africký mor se přibližuje k českým hranicím. Kraj svolal nákazovou komisi

Africký mor prasat se v Polsku a Německu blíží k hranici na severu Čech. Liberecký kraj mobilizuje, svolal nákazovou komisi a poradu myslivců a starostů.

Kvůli zjištění nákazy v Německu platí od loňského 16. listopadu nařízení veterinární správy ohledně intenzivního odlovu divočáků podél hranice od Šluknovského výběžku přes Frýdlantský až k Harrachovu. Myslivci podle Šebesty zastřelili v této oblasti za 11 měsíců 2079 divokých prasat a nalezeno bylo dalších 47 uhynulých a sražených kusů. Podle Šebesty oproti době před vydáním mimořádného nařízení ale není navýšení v počtu zastřelených prasat příliš velké. „Jedná se o desítky nebo stovky kusů oproti době klidové," dodal. Myslivci dnes argumentovali tím, že je to i kvůli přítomnosti vlka, který nutí zvěř ke zvýšenému pohybu. „Nevydrží den, dva na místě," řekl jeden z myslivců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Polsko, Německo, chov, zdraví, příroda, správa, prasata, Liberecký, infekční onemocnění, myslivost, divoké prase, Frýdlantsko, Krajská veterinární správa, Česko, Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle veterinářů není otázkou, zda se k nám africký mor prasat dostane, ale kdy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.