Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

KACPU v Liberci pomohlo už více než čtyřem tisícům uprchlíků. Zapojují se hasiči, policie i zdravotníci

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině Libereckého kraje funguje od 1. března. Za tu dobu jím prošlo více než 4000 osob, polovinu z nich tvořily děti. Na místě pomáhají pracovníci z řad policie, hasičů a liberecké nemocnice, pomáhá také Český červený kříž nebo dobrovolníci.

KACPU sídlí v bývalém Očkovacím centru Libereckého kraje. Jak to vlastně celé funguje? Centrum poskytuje občanům ukrajinské národnosti všechny základní informace a administrativní služby spojené s přechodným pobytem v České republice. „Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině slouží pro válečné uprchlíky z Ukrajiny jako hlavní záchranný a pomocný bod po jejich příchodu do Libereckého kraje. Najdou zde jak místo, kde mohou přespat, tak i asistenční centrum pro vyřízení veškeré administrativy," uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Služby centra

Ukrajinští uprchlíci mají možnost vyřídit vše pod jednou střechou. Centrum poskytuje služby v podobě vyplnění tiskopisu pro cizince, zavedení do centrálního Cizineckého informačního systému, vyřízení standardních víz nebo strpění pobytu, zdravotního pojištění a pracovního povolení.

Provozní doba je každý den včetně víkendů a svátků, mezi sedmou a devatenáctou hodinou se vyřizují administrativní záležitosti. Centrum však funguje 24 hodin denně, krajští hasiči a policisté pak na místě drží nonstop službu. Uprchlíci se tak mohou zaregistrovat kdykoli. „Lidé, kteří dorazí třeba v noci a nemají kam jít, mohou v bezpečí v budově přečkat noc i dvě," řekl ředitel Českého červeného kříže Liberec Ondřej Hradec. Nepřetržitý provoz ubytování zajišťují dobrovolníci z jeho řad. „K dispozici jsou tu lůžka, jídlo, pití i hračky pro děti," dodal. Po navýšení kapacity lůžek je jich k dispozici 66.

Kdo všechno se podílí na chodu centra a pomoci?

V krajském asistenčním centru jsou k dispozici zástupci policie i cizinecké policie. Na místě je i centrum na podporu integrace cizinců a zástupci zdravotních pojišťoven. V případě, že by lidé chtěli hned pracovat, mohou se na místě zaregistrovat na úřadu práce. K dispozici je také psychologická pomoc a zdravotníci

„Na jednom místě velmi dobře spolupracuje Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje, Krajské ředitelství policie Libereckého kraje, Odbor azylové a migrační politiky, sociální odbor Krajského úřadu Libereckého kraje, dobrovolníci, tlumočníci. Chtěl bych všem poděkovat za jejich práci, která zřejmě neskončí za týden či dva,“ uvedl krajský ředitel hasičů Jan Hadrbolec.

Pokud by někdo z řad veřejnosti chtěl nabídnout pomoc jako dobrovolník (například tlumočení), může svou nabídku zadat na stránkách Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. „Je tam odkaz a jednoduchý formulář, kam lidé zadají svoji nabídku a my si je zadáváme do systému. V okamžiku, kdy nemáme dostatek lidí, nebo když potřebujeme např. lidi na střídání, tak ty dobrovolníky oslovujeme,“ navedl zájemce Hadrbolec.

 „Úkolem hasičů je zajišťovat to centrum po organizační stránce a zajišťujeme ubytování pro ty, kdo ho nemají," sdělil Jan Havel z HZS Libereckého kraje.

V místě je i lékařská pohotovost

Díky Krajské nemocnici Liberec je v centru pro uprchlíky i lékařská pohotovost. Jejím cílem je pomoci všem, kteří mají nějaké zdravotní potíže a nemají ještě dokončený proces udělení víza, tedy, že nemají pojištění. Zdravotníci také na místě poradí těhotným ženám s registrací k porodu a gynekologické péči.

Vedoucí tohoto pracoviště je paní doktorka Kateryna Mísařová (původem z Ukrajiny). Na místě se ve dvanáctihodinových směnách střídají lékaři i sestry. Ošetření, které je možné poskytnout na místě, je plně v režii tohoto pracoviště, je-li potřeba okamžitá specializovaná péče, jsou tito pacienti zasíláni do nemocnice.

Uprchlickým centrem v těchto dnech projde 300 až 500 žadatelů denně, z toho zhruba 20 denně potřebuje ošetření. Mezi nejčastější problémy patří hypertenze, hyperglykémie u diabetiků, virózy či zažívací problémy u dětí a samozřejmě také psychické problémy.

Všichni příchozí uprchlíci musí projít úvodní triáží. S tou pomáhají studentky z Technické univerzity v Liberci. Osobám změří teplotu a pokud mají nějaké příznaky nemoci a/nebo zvýšenou tělesnou teplotu, jsou odesláni ke zdravotníkům. Zde projdou testy na covid-19 a je jim provedeno základní vyšetření, tedy poslech plic atd.

Městská policie v terénu

Asistenti prevence kriminality v rámci terénní práce vyhledávají v centru města dezorientované Ukrajince, předávají letáky s důležitými informacemi a doprovází je do KACPU. Pomohli tak už několika uprchlíkům.

KACPU fungují ve všech krajích

Provoz Krajských asistenčních center pomoci Ukrajině jede naplno již ve všech čtrnácti krajích. Na fungování každého z nich se svou činností podílí i oblastní spolky Českého červeného kříže. V Olomouckém, Ústeckém, Jihočeském, Pardubickém, Karlovarském či Jihomoravském kraji např. poskytují mimo jiné nepřetržitou psycho-sociální podporu, případně zdravotnickou pomoc.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Krajská nemocnice Liberec

Štítky Liberecký kraj, KACPU, uprchlíci, Ukrajina, pomoc, hasiči, policie, dobrovolníci, uprchlík, zdravotnický pracovník, Liberec, Český červený kříž, Krajská nemocnice Liberec, Česko, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KACPU v Liberci pomohlo už více než čtyřem tisícům uprchlíků. Zapojují se hasiči, policie i zdravotníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.