Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Liberci to nešlo, v Lípě ano. Město kvůli ruskému útoku na Ukrajinu přejmenuje dvě ulice

V České Lípě se městští zastupitelé rozhodli v reakci na útok Ruska na Ukrajinu přejmenovat dvě ulice, kterým po roce 1989 zůstala původní jména. Moskevské ulici vrátili původní historický název Křížová, z Ruské ulice bude Vilová. Tento název není původní, původně se jmenovala Bártlova, nový název představitelé města zvolili vzhledem k současné podobě ulice. Na jednání to řekla starostka Jitka Volfová (ANO), která návrh do zastupitelstva předkládala.

Ne všichni zastupitelé změnu názvu podpořili. „Nepotrestáme tím ani Vladimíra Putina, nepotrestáme tím ani ruskou armádu, nepomůžeme tím ani Ukrajině. Potrestáme tím obyvatele, fyzické osoby i právnické osoby, které jsou na této adrese - Moskevská a Ruská," řekl opoziční zastupitel Karel Tejnora (ODS). Pro obyvatele a podnikatele v obou ulicích to podle něj bude znamenat vyměnit veškeré dokumenty. „Je to administrativní kolečko nejméně na čtvrt až půl roku," upozornil.

Přejmenování ulice nezachrání lidský život, jde o symboliku, říká autorka petice

Nápad na přejmenování Moskevské ulice na Kyjevskou vzbudil velkou diskusi. V ní převládá názor, že jde jen o zbytečné gesto. Co návrhem na přejmenování myslela sama autorka petice, kterou dosud podepsalo 84 lidí?

Podle Volfové i na to vedení města pamatovalo. Změna názvu se podle ní bude týkat 124 obyvatel Moskevské ulice a v Ruské ulici 35, kolik je tam podnikatelů ale nevěděla. „Obyvatelům prodloužíme lhůtu k úřední změně a jsme domluveni se správním odborem, že vyčleníme hodiny na pracovišti osobních dokladů pro obyvatele těchto ulic, a to ve čtvrtek od 12:30 do 14:30," doplnila starostka. Budou podle ní také osvobozeni od poplatků. Věří, že pro změnu budou mít lidé pochopení, návrhy na změnu přicházely podle Volfové právě od obyvatel města.

Za diskutabilní označil navrhovanou změnu názvu opoziční zastupitel Petr Máška (ČSSD). „Nelze házet ruskou kulturu, ruský národ do jednoho pytle s válečným zločincem Putinem. Víme, že odpor Rusů vůči této válce neustává, i když jim hrozí 15 let vězení. Řada Rusů už před Putinem utekla a hodně se jich utéct chystá. Myslím si, že ty názvy ulic jsou obecné, a proto je to zbytečné." Podle Jana Rubického (Pro Českou Lípu) tím město nadělá víc škody než užitku, zejména vzhledem k tamním obyvatelům.

Přejmenování Moskevské na Kyjevskou? Vznikla petice, město o tom neuvažuje

Válka na Ukrajině přináší mnoho situací, o kterých ještě nedávno nikdo ani neuvažoval. Jednou z nich je možné přejmenování Moskevské ulice v Liberci na Kyjevskou. Vznikla dokonce i petice, kterou chtějí její iniciátoři předat vedení města. Dosud...

Pro změnu názvů se dnes nakonec vyslovilo 15 zastupitelů, dva byli proti a tři se zdrželi. Zastupitelé také odsoudili invazi ruských vojsk na Ukrajinu, zavázali se k podpoře a pomoci partnerskému městu Užhorod a občanům Ukrajiny prchajícím před válečným konfliktem. Radnice už do partnerského města vyslala v minulých dnech materiální pomoc a potraviny, o které Užhorod požádal, a hodlá v tom podle Volfové pokračovat.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, boje, Česká Lípa, Liberec, Jitka Volfová, Vladimir Vladimirovič Putin, ANO 2011, Ozbrojené síly Ruské federace, Karel Tejnora, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

James Bond

Mnozí liberečtí zastupitelé a radní budou mít díky tomu ve volbách problém. Nezapomeneme!

Pátek, 18. března 2022, 06:26Odpovědět

V Liberci to nešlo, v Lípě ano. Město kvůli ruskému útoku na Ukrajinu přejmenuje dvě ulice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.