Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberecký kraj nemá přehled o tom, kolik uprchlíků je na jeho území

Liberecký kraj nemá přehled o tom, kolik uprchlíků z Ukrajiny je na jeho území ubytováno. V posledních dnech na území kraje neubytovávalo jen asistenční centrum Libereckého kraje, ale také například centra z Prahy nebo středních Čech, řekl po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Například se starostou Rokytnice nad Jizerou tak teď musí kraj řešit ubytování uprchlíků v chatě na sjezdovce, které není dlouhodobým řešením.

„Budu požadovat, aby ta praxe, že některé kraje ubytovávají na území jiných krajů a ani o tom neinformují dotčené asistenční centrum, okamžitě skončila. Do budoucna tak může v některých lokalitách vzniknout sociální problém, pokud je přeplníme příliš velkým množstvím lidí, o které se bude třeba starat. Místní samospráva to nemusí zvládnout. Je potřeba ty věci řešit racionálně a s dlouhodobým výhledem," doplnil hejtman. Pro uprchlíky, kteří tu mohou zůstat i řadu měsíců, musí být podle něj dostupné běžné služby, děti musí chodit do školy.

Bývalý internát Zeyerova už se plní výbavou. První uprchlíci by se mohli ubytovat ve čtvrtek

Nevyužívaný internát v Zeyerově ulici bude sloužit jako ubytovací zařízení pro uprchlíky, budova se v tuto chvíli připravuje. V neděli se přivezly přikrývky, polštáře a další příslušenství. První osoby bude možné ubytovat od čtvrtka.

I proto plánuje kraj jednání v rekreačním areálu Poslův mlýn u Doks, kde správa uprchlických zařízení uzavřela smlouvu o ubytování až 500 uprchlíků do konce března. O takové množství lidí by se ale nedaleké Doksy z 5200 stálými obyvateli postaraly jen obtížně. „My se budeme snažit smlouvu prodloužit na další období, ale pro nějaké rozumné množství obyvatel," řekl Půta. Jednat o tom bude kraj i s městem. „Aby tam pro ty lidi byly zajištěné i další služby," doplnil hejtman. Podobné řešení bude podle něj kraj hledat také pro lidi z Kempu Sedmihorky v Českém ráji.

Libereckým asistenčním centrem pomoci Ukrajině od 1. března, kdy se otevřelo, prošlo do nedělní půlnoci více než 7300 uprchlíků, z nich přes polovinu tvořily děti. Pro 1811 lidí zajišťovali hasiči ubytování, to je zhruba čtvrtina. V posledních dnech takových uprchlíků přibývá. „Denně je potřeba kolem 120 až 150 míst pro ubytování," doplnil Půta. Kraj by měl podle dohod zajistit ubytování až pro 5627 uprchlíků.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, boje, Liberecký, 2.VERZE, AUDIO, Liberecký kraj, uprchlík, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Praha, Středočeský kraj, Rokytnice nad Jizerou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj nemá přehled o tom, kolik uprchlíků je na jeho území  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.