Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Liberci vyroste městečko mobilních buněk. Ubytovat by mělo až pět set uprchlíků

Liberecký kraj projednával možnost ubytování ukrajinských uprchlíků v mobilních buňkách. Takové městečko by mělo poskytnout střechu nad hlavou až pěti stům osob. Později by buňky mohly posloužit na Ukrajině.

„Projednali jsme dva záměry: vybudování „buňkového městečka“ o kapacitě 500 míst a výpůjčku a rekontrukci budovy Skloexport s podobnou kapacitou. Obě věci se budou připravovat v řádech týdnů. Předpokládáme, že na rekonstrukci Skloexportu budou potřeba dva měsíce. U toho buňkového městečka je dodání myslím sedm týdnů,“ uvedl v pondělí hejtman Martin Půta.

Dodání buněk by mělo trvat 7–8 týdnů. Ubytování by kraj chtěl využít střednědobě, možná dlouhodobě, aby mohly být uvolněny dočasné kapacity.

Liberecký kraj nemá přehled o tom, kolik uprchlíků je na jeho území

Liberecký kraj nemá přehled o tom, kolik uprchlíků z Ukrajiny je na jeho území ubytováno. V posledních dnech na území kraje neubytovávalo jen asistenční centrum Libereckého kraje, ale také například centra z Prahy nebo středních Čech, řekl po...

Podle hejtmana se ale jedná o určité riziko, zda bude kapacita buněk skutečně potřebná. Ani v takovém případě by však buňky nepřišly nazmar. „Dávalo by větší logiku, kdyby ta buňková městečka zafinancoval stát přímo a pokud nebudou potřeba v ČR, tak je potom můžeme darovat Ukrajině na náhradu zničených obydlí v těch nejvíce postižených městech,“ informoval Půta.

Náklad za 500 míst je asi 65 milionů korun bez DPH. „To není 500 buněk, je to 500 míst. Jedná se o 130 až 140 buněk,“ vysvětlil hejtman.

Místo, kde by takové městečko mohlo vzniknout, hejtman neuvedl. Řekl však, že by se jednalo o Liberec. „Místo zatím projednáváme. Určitě ho sdělíme hned, jak bude s majitelem pozemku ta lokalita domluvená. Myslím, že dává logiku to udělat tam, kde je největší kapacita všech dalších služeb, takže v Liberci, v docházkové vzdálenosti od centra města. Nedává smysl stavět městečko na odlehlém místě,“ uzavřel Půta.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Polícia Slovenskej republiky

Štítky Ukrajina, uprchlíci, ubytování, Liberecký kraj, Liberec, Martin Půta, Česko, uprchlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci vyroste městečko mobilních buněk. Ubytovat by mělo až pět set uprchlíků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.