Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Názvy českolipských ulic Moskevská a Ruská se možná měnit nebudou. Zastupitelé mají znovu jednat

Českolipští zastupitelé budou znovu jednat ve věci přejmenování místních ulic, Moskevské a Ruské. Město už o přejmenování v březnu rozhodlo, pro místní obyvatele a podnikatele to znamenalo nepříjemnosti spojené s vyřízením změny adresy. Občané tedy zatím změny provádět nemusí.

Městský úřad Česká Lípa ve středu obdržel žádost o svolání mimořádného jednání Zastupitelstva města Česká Lípa podepsanou deseti zastupiteli kvůli přejmenování názvů ulic. Zastupitelé tak budou opět jednat o tom, zda ponechat stávající názvy, nebo je nahradit. 

Kdy by se jednání mělo konat zatím není známo, starostka města má 21 dní na to, aby jednání svolala. Občané města o něm budou včas informováni na webových stránkách města a Facebooku. Obyvatelé daných ulic ani podnikatelé se sídlem firmy ve stejných místech tedy do rozhodnutí zastupitelstva nemusí nic měnit.

V Liberci to nešlo, v Lípě ano. Město kvůli ruskému útoku na Ukrajinu přejmenuje dvě ulice

V České Lípě se městští zastupitelé rozhodli v reakci na útok Ruska na Ukrajinu přejmenovat dvě ulice, kterým po roce 1989 zůstala původní jména. Moskevské ulici vrátili původní historický název Křížová, z Ruské ulice bude Vilová. Tento název...

„Věřím, že přejmenování ulic Moskevská a Ruská je důležitý, symbolický krok, který vyjadřuje naši solidaritu s Ukrajinou, ukrajinskými občany a náš postoj v této složité době. Ulicím vracíme takové názvy, které jsou historické a neutrální a nebudou v budoucnu vzbuzovat žádné negativní postoje,“ uvedla už dříve starostka České Lípy Jitka Volfová.

Podle starostky návrh vzešel z diskuse koaličních zastupitelů, z podnětů občanů a rozhodně není namířen proti Rusům jako takovým. Ulice měly být přejmenovány na Křížovou a Vilovou, aby původní názvy nevzbuzovaly v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině negativní emoce.

V případě, že by došlo ke změně názvů ulic, má úřad připravené dopisy s instrukcemi, jak mají občané postupovat. Již dříve zastupitelé avizovali, že chtějí v tomto směru občanům vyjít maximálně vstříc, aby proces výměny dokladů a dalších záležitostí byl co nejsnazší.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Liberecký kraj, Česká Lípa, ulice, Ukrajina, Rusko, boje, Facebook, Jitka Volfová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Názvy českolipských ulic Moskevská a Ruská se možná měnit nebudou. Zastupitelé mají znovu jednat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.