Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Policisté z liberecké pořádkové jednotky se zúčastnili hromadného cvičení. Nacvičovali nejen rozhánění demonstrantů

V průběhu minulého týdne se policisté Krajské pořádkové jednotky Libereckého kraje s policisty pořádkové jednotky Středočeského kraje zúčastnili společného výcviku. Nacvičovali třeba vytlačování a rozhánění davu demonstrantů, a to i pomocí pyrotechniky. Z Libereckého kraje se zapojilo na padesát příslušníků jednotky.

„Účelem celého výcviku bylo připravení se na situace, jakými jsou protestní pochody, demonstrace nebo neoprávněné obsazení objektu squattery. Celé cvičení díky dobré spolupráci pořádkových jednotek proběhlo dle představ,“ uvedla policejní mluvčí Adéla Fialová.

Cvičení se odehrávalo za zdmi továrny Spolana v Neratovicích. „Jedna z nevyužívaných částí tohoto komplexu se během minuty proměnila v simulované bojiště policistů proti demonstrantům,“ informovala mluvčí.

Náplň práce pořádkové jednotky

Pořádkové jednotky slouží především k zajištění veřejného pořádku, jejich síly jsou proto nasazovány v rámci hromadných akcí. „Vzhledem k tomu, že se v Libereckém kraji nachází hned dva prvoligové fotbalové týmy, které současně vybíhají na trávník i v rámci Evropské ligy, je jednoznačné, jakým směrem se převážná pozornost velitele liberecké jednotky upírá,“ dodala Fialová.

K práci tohoto druhu jsem měl vždy nejblíž, říká liberecký velitel

Od roku 2010 velí liberecké pořádkové jednotce mjr. Zbyněk Řeha. U policie začínal v roce 2001 jako řadový policista na Obvodním oddělení policie Žandov v okrese Česká Lípa. Poté jeho kroky vedly směrem k pořádkovým jednotkám.

Řeha pak působil čtyři roky v Praze jako „těžkooděnec“. „Právě v Praze jsem nasbíral spoustu cenných zkušeností, které jsem následně mohl uplatnit jako vedoucí pořádkové jednotky zde v Libereckém kraji“ uvedl.

Po doplnění vysokoškolského vzdělání přišla nabídka na pozici velitele Krajské pořádkové jednotky v Libereckém kraji. „Dlouho jsem se nerozhodoval, k pořádkové službě mám osobní pouto,“ vysvětlil.

Jakožto velitel liberecké pořádkové jednotky se stará o zajišťování hromadných akcí a podílel se i na pomoci v rámci povodní, kam vysílal své mužstvo.

A čemu se velitel věnuje ve svém volném čase? „V minulosti jsem se věnoval bojovým sportům, dnes je pro mne prioritou především rodina a když zbyde nějaký čas, rád se projedu na motorce nebo se věnuji svému čtyřnohému psímu příteli,“ odpověděl Řeha.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Liberecký kraj, policie, cvičení, demonstrace, pořádková jednotka, Středočeský kraj, Spolana Neratovice, Praha, Neratovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté z liberecké pořádkové jednotky se zúčastnili hromadného cvičení. Nacvičovali nejen rozhánění demonstrantů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.