Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Muzeum získalo pozůstalost po Gustavu Ginzelovi. Sbírce vévodí truhla pro poválečný odsun

Liberecké muzeum rozšířilo své sbírky o předměty z pozůstalosti Gustava Ginzela. Slavný liberecký rodák zemřel v roce 2008, unikátní sbírku jeho osobních věcí a horolezeckého vybavení věnoval muzeu jeho bratr Hans. Návštěvníci si mohou v expozici Liberecké fragmenty prohlédnout dřevěnou truhlu, kterou měl Ginzel připravenou pro případný poválečný odsun.

Ten se ale nakonec nekonal, jeho rodina zůstala v Liberci. „Dřevěnou truhlu měl Gustav Ginzel připravenou pro poválečný odsun, ke kterému nakonec nedošlo díky odbornosti jeho otce v textilním průmyslu,“ uvedla kurátorka podsbírky Etnografie Jana Stěhulková.

Ginzel je skutečnou legendou – byl známým horolezcem, cestovatelem a dobrodruhem. Spojený byl s Hnojovým domem v osadě Jizerka. Ten byl zaplněn kuriozitami a předměty z jeho cest po světě. V srpnu roku 1995, když byl Gustav Ginzel v Austrálii, ale lehl Hnojový dům i se vším vybavením popelem. Dům postavil znovu, v roce 200 ho ale opustil a přestěhoval se za příbuznými do Austrálie, kde v roce 2008 zemřel.

„Gustav Ginzel byl legendární osobností Jizerských hor. Čím vším byl a co po sobě zanechal, to vše bude představovat Severočeské muzeum. Je skvělé, že pozůstalost zůstala v regionu a ve veřejně přístupné instituci,“ myslí si Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dosud se předpokládalo, že s Hnojovým domem shořely i všechny předměty spojené s osobou Gustava Ginzela a jeho cestami. Ginzelova rodina ale vlastnila také dům v libereckých Kateřinkách, kam si Gustav ukládal část svých věcí. Díky daru jeho bratra Hanse Ginzela tak Severočeské muzeum získalo do svých sbírek unikátní soubor jeho osobních předmětů a horolezeckého vybavení.

Gustav Ginzel

Narodil se 28. února 1932 jako nejstarší z pěti sourozenců do tkalcovské rodiny v Liberci. Jeho otec vlastnil továrnu na sukno, a proto také po absolvování liberecké textilní průmyslové školy dál pracoval v oboru. Jeho velkou vášní bylo cestování a horolezectví. Procestoval velkou část světa od Kavkazu po Andy. Díky svému zájmu o přírodu, horolezectví a geologii mimo jiné sepsal brožuru Topografie skal Jizerských hor vydanou v roce 1962 Severočeským muzeem, která se stala základem pro horolezecké průvodce po Jizerských horách. Se svým otcem, bratrem Wolfgangem a rodinným přítelem, známým horolezcem, Rudolfem Kauschkou, absolvoval Ginzel mnoho prvovýstupů na žulové věže Jizerských hor. Byl jedním ze zakladatelů Jizerské padesátky.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sveveročeské muzeum

Štítky muzeum, Gustav Ginzel, hnojový dům, Liberec, dům, Jizerské hory, Severočeské muzeum v Liberci, rodina, Austrálie, Květa Vinklátová, Jizerská padesátka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum získalo pozůstalost po Gustavu Ginzelovi. Sbírce vévodí truhla pro poválečný odsun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.