Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Azylový dům pro ženy a děti v České Lípě neodpovídá standardům. Město postaví nový

Důstojné a příjemné prostředí, ve kterém se budou moci maminky s dětmi vzpamatovat z prožitých traumat a rozmyslet si, co dál, plánuje vybudovat Česká Lípa. Vznikne tak nový azylový dům, protože ten současný už současným standardům nevyhovuje. Maminky s dětmi tak najdou zázemí v Dubické ulici, nový azylový dům bude přístavbou Domu humanity a celkové náklady jsou asi 27 milionů korun.

„Maminky, které musejí na přechodnou dobu využít nouzového ubytování v azylovém domě, mají za sebou většinou složité období, a i když mají o bydlení postaráno, dál se potýkají s celou řadou problémů,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Volfová věří, že pokud budou ubytované v příjemném prostředí, bude to nejen podnětné pro jejich malé děti, ale zároveň je to bude motivovat ke zlepšení jejich vlastní životní situace. „Jsem proto moc ráda, že Česká Lípa bude mít nový azylový dům, kde se maminkám a jejich dětem dostane maximální pomoci a podpory v důstojném prostředí,“ dodala.

Nový azylový dům postaví firma BLÁHA Trade, která nabídla 26,7 milionu korun. „To je cena o zhruba deset milionů nižší, než byl předpoklad,“ upřesnila mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová

Stavba má začít ještě na jaře a hotovo má být zhruba za rok. Městu se na výstavbu azylového domu podařilo získat dotaci 17,4 milionu korun z IROP. „Za stavbu zbrusu nové budovy pro potřebné tak město zaplatí ze svého rozpočtu jen zhruba deset milionů, což je vzhledem k cenám stavebních materiálů velmi pozitivní,“ dodala mluvčí.

Nový azylový dům bude stát v Dubické ulici, jako přístavba Domu humanity. V něm bydlí lidé bez domova. Bude dvoupodlažní a nabídne zázemí až pětadvaceti lidem. Navíc jde o dvojnásobnou kapacitu oproti stávajícímu azylovému domu. „Objekt navíc bude částečně bezbariérový a především, vybavením a uspořádáním bude odpovídat současným standardům pro tento typ bydlení,“ uzavřela Kňákal Brožová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Česká Lípa

Štítky azylový dům, Česká Lípa, zázemí, stavba, Jitka Volfová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Azylový dům pro ženy a děti v České Lípě neodpovídá standardům. Město postaví nový  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.