Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Benzin v Česku za týden mírně zdražil. Cena nafty stoupla výrazněji

Benzin Natural 95 u čerpacích stanic v Česku v uplynulém týdnu zdražil o 16 haléřů na průměrných 44,34 koruny za litr, o 74 haléřů stoupla průměrná cena nafty na 46,95 Kč/l. Změna cen je výsledkem nárůstu z konce minulého týdne a mírného poklesu v tomto týdnu od pondělí do středy. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Podle analytiků by mohly ceny začít klesat.

„Ceny na čerpacích stanicích v Česku v posledním týdnu vzrostly, ale výhled na další období je zatím spíše příznivý. Paliva na komoditní burze v Rotterdamu během posledního týdne totiž mírně klesly, i když cena dieselu se stále drží nad úrovní 1000 dolarů (téměř 22.000 Kč) za tunu. V následujícím týdnu by se kromě zmíněného poklesu měla projevovat silnější česká měna," řekl Jiří Tyleček, analytik společnosti XTB, která se zaměřuje na obchodování s komoditami.

Tyleček očekává pokles cen pohonných hmot v příštím týdnu v řádu několika desetihaléřů. "Ale bude záviset také na vývoji rizikové averze. Tvorba nadměrných zásob zákazníky čerpacích stanic by totiž mohla dostat nabídku paliv na trhu opět do úzkých," uvedl Tyleček.

Podobný odhad má také analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. „Výrazný propad cen ropy je pro řidiče příznivý. Zdražování pohonných hmot skončí a v první polovině dubna je možné očekávat i zlevnění o několik desítek haléřů," řekl dnes Tomčiak.

Ceny benzinu i nafty vystoupaly kolem 10. března na rekordní maxima v důsledku ruského vpádu na Ukrajinu, po kterém výrazně zdražila ropa a zároveň oslabila koruna vůči dolaru. Litr Naturalu 95 stál v průměru až víc než 47 korun, průměrná cena dieselu přesáhla 49,50 Kč/l. V dalším období ceny převážně klesaly, k nárůstu se přechodně vrátily v minulém týdnu. Aktuálně je benzin o 13,07 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu motoristé platí o 17,43 Kč na litru víc.

Nejlevnější Natural 95 nyní natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr v průměru za 43,99 Kč. Naftu prodávají čerpací stanice za nejnižší cenu ve Zlínském kraji, litr průměrně za 46,38 Kč. Nejdražší paliva jsou nadále v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 45,02 Kč. Nafta se v hlavním městě tankuje za 48,04 Kč/l.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzín, nafta, pohonné, hmoty, cena, doprava, benzina, čerpací, stanice, ČR, vývoj, Královéhradecký, kraj, motorová nafta, Česko, čerpací stanice, X-Trade Brokers, Rotterdam, Finlord, s.r.o., Ukrajina, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Benzin v Česku za týden mírně zdražil. Cena nafty stoupla výrazněji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.