Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Velikonoce v kraji: čeká vás připomínka tradic, velikonoční pečení i workshop lidových tanců

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem oslavujícím zmrtvýchvstání Ježíše Krista, ale také oslavou přicházejícího jara a obdobím, které je spojeno s množstvím lidových tradic. Připomeňte si některé zvyky a užijte si velikonoční atmosféru v Liberci i okolí.

„Velikonoce jsou především velkým křesťanským svátkem a teprve potom příležitostí k pomlázce. Naše kulturní příspěvkové organizace nabízí zájemcům příležitost seznámit se s nejrůznějšími, třeba i dnes zapomenutými zvyky,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jarní skanzen a lidové tance

Svátky jara se v tradiční lidové kultuře pojí s řadou obyčejů, které mají především očistný, ochranný a blahonosný charakter. Důležitou roli v těchto zvycích, jejichž kořeny sahají do dob pohanských, hrají voda, oheň, zeleň a koledy.

Týden před Bílou sobotou v sobotu 9. dubna se otevře skanzen Vísecká rychta v Kravařích. Od 10:00 do 16:00 nabídne bohatý program všem, kteří si chtějí užít atmosféru a tradice jarního venkova. Na programu bude animace na chůdách s hudebním doprovodem, tradiční vynášení Morany (smrtky), uvnitř rychty budou připraveny pohádky pro děti, a to loutková pohádka Perníková chaloupka a interaktivní pohádka O Bajajovi.

V poledne vystoupí folklórní soubor Patašpička z Jablonného v Podještědí s hudebním doprovodem Lusatia Consort ze Cvikova. Návštěvníci se pak mohou zapojit do workshopu evropských lidových tanců, nebude chybět ani dudák s doprovodem hrajícím lidovky. Dále se můžete těšit na řemeslný jarmark, tvořivé dílny, pletení pomlázek, velikonoční pečení a mnoho dalšího.

Bílá sobota ve znamení tradičních zvyků

Na Bílou sobotu, kterou končí postní předvelikonoční období, připravilo Muzeum Českého ráje v Turnově na skanzenu Dlaskův statek tradiční akci přibližující návštěvníkům výroční obyčeje a zvyky jarního novoročí.

Od 16. dubna budou některé z velikonočních obyčejů k vidění v nové stálé expozici Na statku od jara do zimy – Tradiční zemědělství a agrární obyčeje v Pojizeří. Součástí programu bude vynášení Smrtky do Jizery. Na návštěvníky bude čekat řemeslná dílna pro děti, pečení velikonočního ptáčka, pletení pomlázky a výroba jarních radostí i řemeslný jarmark a občerstvení.

Velikonoce v liberecké galerii

Bílá sobota byla dnem svěcení ohně, od kterého hospodyně zapalovaly pomyslný nový oheň v kamnech, na kterých připravovaly všechny pokrmy na Boží hod Velikonoční. Z oharků ohně se pro ochranu nadcházející úrody dělaly křížky kolem polí, popelem se sypaly louky a ohořelá dřívka se strkala za trám, aby se domu vyhnul oheň.

V Oblastní galerii v Liberci bude v rámci vzdělávacího programu pro školy probíhat od 7. března do 13. dubna Velikonoční piknik v ateliéru na téma Velikonoce. Na sobotu 9. března plánuje galerie Velikonoční ateliér s výtvarnou dílnou pro veřejnost od 10:00 do 13:00. 

Velikonoční mecheche, výtvarný ateliér pro děti od 6 do 12 let bude v galerii přichystán 14. dubna od 8:00 do 16:00. Děti čeká tvoření velikonočních ozdob a dekorací a poznávání velikonočních tradic, hraní zábavných her a soutěží. Na výtvarný ateliér je nutné se přihlásit předem.

Program v Severočeském muzeu

Týden před Velikonoční nedělí se koná tradiční akce nejen pro rodiny s dětmi poprvé ve zrekonstruovaném Severočeském muzeu. V neděli 10. dubna od 13:00 do 17:00 tam bude pro návštěvníky přichystaná výtvarná dílna na téma jarní smaltování, pletení pomlázky nebo prodej staročeského velikonočního pečiva.

Kromě nedělního programu pořadatelé uchystali na celý velikonoční týden zábavné akce v muzejním parku – až do pondělí 18. dubna si tak díky nim bude možné připomenout a oživit velikonoční zvyky a pranostiky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj archiv

Štítky Liberecký kraj, Velikonoce, svátek, tradice, akce, tipy, tanec, pečení, Ježíš Kristus, Liberec, Bílá sobota, Květa Vinklátová, Boží hod velikonoční, Severočeské muzeum v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velikonoce v kraji: čeká vás připomínka tradic, velikonoční pečení i workshop lidových tanců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.