Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Majitel spalovny a většinový podílník teplárny nejspíš odejde z Česka. Získat by je mohlo město

Už několik měsíců se objevují náznaky, že společnost MVV se stáhne z českého trhu. Jenže jen v Liberci vlastní spalovnu a také má většinový podíl v teplárně. Liberec by tak mohl obojí získat pro sebe. Vedení města už se na společnost obrátilo s možností případného odkupu, podle opozice je ale vlastnictví spalovny a teplárny tak důležité, že musí jednat mnohem důrazněji, protože město mohou předběhnout konkurenční energetické firmy.

Spekulace o odchodu dceřiné společnosti MVV z Česka se objevují už několik měsíců a potvrdil je i primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK). „O úmyslu německé MVV prodat českou dceřinou společnost, která představuje celkem patnáct společností, vím od začátku roku. Opakovaně jsem o tom jednal i s jejími českými zástupci,“ řekl.

Ten nyní požádal vedení této společnosti, aby zvážilo případný zájem předložit městu Liberec obchodní nabídku, za kterou by mohlo teplárnu a spalovnu získat. Podnět k jednání přišel na zastupitelstvu od opozičních zastupitelů, kteří získání teplárny a spalovny považují za zásadní.

Kontrola nad cenami tepla

„Pro Liberec je vlastnictví teplárny a spalovny zásadní věc a město musí využít všechny možnosti, jak je získat. Je to otázka kontroly nad cenami tepla pro třináct tisíc domácností a dvě stovky městských a průmyslových budov,“ uvedl Josef Šedlbauer (Změna pro Liberec/Zelení).

Podle něj může být vlastnictví obou institucí pro město výhodné. „Na centrální systém se mohou připojovat další, protože když se z nich nebudou vyvádět peníze, ceny pro zákazníky musí být lepší než z jiných zdrojů. Další jasná výhoda je kontrola nad odpadovým hospodářstvím města,“ dodal.

Teplárna a spalovna v Liberci Teplárna byla v Liberci postavena v 70. letech dvacátého století. V roce 2007 ji odkoupila společnost ENERGIE Holding, jež patří do skupiny MVV Energie CZ. Teplárna je technologicky propojena se spalovnou, postavenou koncem devadesátých let, kterou společnost MVV koupila v roce 2011. Nyní se objevují spekulace o odchodu společnosti z Česka, spalovnu i teplárnu by tak mohlo vlastnit město. Konkurenci ale bude mít v soukromých energetických společnostech.

Šedlbauer pak vidí ještě jednu výhodu. „Třetí důvod je možnost využívat ohřev vody jako úložiště energie, až se ve městě rozšíří výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů,“ vysvětlil s tím, že na nákup by si město muselo vzít úvěr, ale na jeho splácení si spalovna s teplárnou jsou schopné vydělat.

Právě ze zmíněných důvodů opoziční zastupitelé vyzvali město, aby začalo jednat. „Jsme rádi že v tom něco podnikají, ale dotaz na MVV nestačí. Sami jsme jako liberečtí Zelení napsali zastupitelům za Zelené v Mannheimu, požádali jsme je o spolupráci a jsme připraveni se za nimi okamžitě vydat. Hlavní iniciativu ale musí mít vedení města, už teď měli v Mannheimu jednat, protože naše konkurence jsou soukromé energetické firmy,“ doplnil opoziční zastupitel.

Primátor Zámečník chce nejprve počkat na odpověď společnosti a pak jednat dál. Podle svých slov si také umí představit, že by město spalovnu a teplárnu provozovalo samo. „Ve vedení města si velmi dobře uvědomujeme, že v současné energetické krizi musíme hledat všechny možné cesty, jak občanům zajistit co nejlepší cenu tepla,“ uvedl. „Za sebe si umím představit, že by takovou službu město dokázalo dobře a výhodně provozovat,“ dodal.

O nákupu by mohlo rozhodnout referendum

V případě nákupu by ale šlo o obrovskou finanční zátěž. „Je třeba, aby o takovém kroku a nepochybně vysoké finanční investici rozhodli nejen zastupitelé a radní, ale klidně i občané formou referenda,“ myslí si primátor. „Pokud by MVV projevila zájem a k odkupu do majetku města skutečně došlo, museli bychom se na obchodní model a veškeré provozní záležitosti dobře připravit a prověřit všechna pro a proti,“ uzavřel.

Město přitom spalovnu kdysi vlastnilo a před dvaceti lety ji prodalo společnosti PPF, tehdy vlastněné Petrem Kellnerem, za 700 milionů korun. Spalovna byla ve vlastnictví města ztrátová, po prodeji do soukromých rukou rázem začala vydělávat, například v roce 2008 to bylo 48 milionů korun, pro město by tak nakonec mohlo jít o velmi dobrou investici.

Kellner spalovnu prodal v roce 2011 společnosti MVV. Cena nebyla veřejná, spekulovalo se ale o částce výrazně nad miliardu korun. Kromě spalovny by kupoval také podíl v teplárně. Tam má město nyní 23,96 procenta a většinu má právě MVV. Společnost MVV Energie CZ se ale k případnému odchodu vyjadřovat nechce. „Spekulace ohledně případného odchodu MVV Energie z českého trhu nebudeme nijak komentovat," řekl ČTK mluvčí společnosti Miloš Adámek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Termizo

Štítky spalovna, teplárna, mvv, Liberec, zastupitelstvo, Česko, radnice, teplo, Jaroslav Zámečník, Petr Kellner, Josef Šedlbauer, Starostové a nezávislí, MVV Energie CZ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitel spalovny a většinový podílník teplárny nejspíš odejde z Česka. Získat by je mohlo město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.