Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Parkovací dům před krajským úřadem se stavět nezačne. Stavební firma od zakázky odstoupila

Tolikrát probíraný parkovací dům u krajského úřadu se stavět nebude. Tedy alespoň prozatím. I když už byl vybrán dodavatel a mohlo se začít, právě dodavatel, stavební firma BAK, od zakázky odstoupil, protože není schopný ji v aktuální situaci zvládnout realizovat.

Kraj firmu BAK pro postavení parkovacího domu vybral v březnu, už pár dní poté ale obdržel nemilou zprávu – dodavatel není schopen veřejnou zakázku zahájit a v řádném termínu dokončit, jelikož válka na Ukrajině způsobila zásadní výpadek v dodávkách železné rudy a stavebního materiálu.

Kraj se tak rozhodl celou soutěž zrušit. „Majoritním dodavatelem stavebního materiálu, a to zejména železné rudy, je pro český trh Ukrajina. Začátek válečného konfliktu však způsobil zásadní výpadek zdrojů. O tom nás také zavčas informovala společnost BAK, jež vyhrála původní výběrové řízení. Z tohoto důvodů není schopná podmínky veřejné zakázky naplnit za nabídkovou cenu a v řádném termínu,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky. 

Vedení kraje se proto z důvodu navýšení cen a hrozícího nedodržení termínu dostavby parkovacího domu rozhodlo výběrové řízení zrušit. „Pevně však věřím, že nové výběrové řízení vyhlásíme co nejdříve,“ dodal náměstek.

Do nyní už zrušeného výběrového řízení se přihlásilo celkem sedm firem. Nejnižší cenu nabídl liberecký Syner, nakonec ale vyhrál BAK s nabídkou na více než 162 a půl milionu korun. „Na podrobnější dotazy ohledně zakázky, například na zdůvodnění nízké nabídkové ceny a neobjasnění příčin relativně krátké lhůty pro dokončení stavebních prací už však vítěz nereagoval, a proto byl ve druhém kole vyloučen. Poté tedy kraj vybral firmu BAK,“ vysvětlil mluvčí kraje Jan Mikulička.

Stavět se přitom mělo začít už nyní v dubnu, za rok mělo být hotovo. Liberecký kraj nyní hledá cesty, jak výběrové řízení vyhlásit znovu a za jakých podmínek. Okolí krajského úřadu si tak ale s úpravami bude muset počkat. „Současná podoba je neudržitelná. Celý projekt vznikl z architektonické soutěže v roce 2017 a jeho cílem je zlepšit kvalitu veřejného prostoru v dolním centru Liberce,“ řekl hejtman Martin Půta.

Nyní je u budovy krajského úřadu 138 parkovacích stání, z toho ani jedno pro veřejnost. Nový projekt přinese celkem 244 míst, přičemž rovných sto bude vyhrazeno právě veřejnosti.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky parkovací dům, liberec, bak, liberecký kraj, stavba, krajský úřad, výběrové řízení, veřejná zakázka, ruská invaze na Ukrajinu, Ukrajina, Zbyněk Miklík, Martin Půta, Syner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkovací dům před krajským úřadem se stavět nezačne. Stavební firma od zakázky odstoupila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.