Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Máchově jezeře vypluje Máj. Velikonočními plavbami započne sezona výletních lodí

Velikonočními plavbami začne na Máchově jezeře u Doks na Českolipsku o tomto prodlouženém víkendu letošní sezona výletních plavidel. Lodě budou svátečně vyzdobené, začíná se v pátek. První plavby budou na návštěvníky nejoblíbenější lodi Máj.

„Od pátku až do velikonočního pondělí pojedeme každý den dvakrát, ve 13:00 a 15:00 z Doks. Budeme mít po cestě dvě zastávky, jednu u hotelu Port a druhou ve Starých Splavech," řekl provozovatel výletních lodí Vladimír Reichert.

Oblíbená loď pojme až 250 pasažérů

Historie lodní dopravy na někdejším Velkém rybníku sahá do roku 1920, kdy začal cestující vozit malý dýmající parník Greif.

Na první plavby v pátek podle něj nasadí loď Máj, která je dlouhodobě mezi cestujícími nejoblíbenějším plavidlem ze čtyřčlenné flotily jezera. Bílomodrá loď pojme až 250 pasažérů a je jediná svého druhu. Postavená byla speciálně pro Máchovo jezero v roce 1959.

„Máj bude jezdit i na velikonoční pondělí. Na sobotu a neděli zatím počítáme s Hynkem. Pokud by ale bylo více lidí, tak nasadíme větší loď," dodal Reichert.

Jarmila z roku 1924

Dnes jsou ve flotile kromě Máje a Hynka ještě Racek a nejstarší Jarmila alias Marie, vyrobená v roce 1924. Ta před letošní sezonou prošla renovací. „Nechali jsme jí udělat obšívku, to je to opláštění, a barvy," uvedl Reichert.

Jarmila slouží podle něj jako posilová loď pro Hynka, který zajišťuje v létě pravidelnou lodní dopravu mezi osmi přístavišti. „Když bývá nával a nevejdou se cestující na Hynka, tak vyjede i tato," dodal. Hynek pojme až 70 pasažérů, Jarmila do 60.

Lodě budou jezdit o víkendech

Máchovo jezero, o jehož vznik se před více než 650 lety zasloužil Karel IV., je jediným místem v Libereckém kraji, kde mohou plout velké výletní lodě. Při obvyklém průběhu sezony se některou z výletních lodí sveze kolem 35 000 lidí.

Do začátku letních prázdnin budou podle Reicherta jezdit o víkendech, když bude pěkné počasí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Regata Máchovo jezero

Štítky ČR, rekreace, lodní doprava, Máchovo jezero, Velikonoce, výletní loď, Doksy, Velikonoční pondělí, okres Česká Lípa, Karel IV. Lucemburský, Velký rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Máchově jezeře vypluje Máj. Velikonočními plavbami započne sezona výletních lodí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.