Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Památník padlým německým vojákům pod Štěpánkou opět poničili vandalové. Případ řeší policie

Velký kamenný kříž pod rozhlednou Štěpánka opět poničili vandalové. Tentokrát ho posprejovali růžovým sprejem. Kříž se stává terčem vandalů pravidelně, protože ho často vyhledávají příznivci neonacismu. Je také připomínkou německých vojáků padlých ve druhé světové válce.

Na další případ poničení kříže upozornil server idnes.cz, podle kterého případ řeší policie. „Případ prověřujeme jako poškození cizí věci,“ řekl mluvčí liberecké policie Vojtěch Robovský.

O posprejování kříže informovala facebooková stránka Český ráj – klenot naší vlasti. „Německý pietní pomník, žulový kříž na hoře Hvězda 959 m u rozhledny Štěpánky nad Kořenovem byl právě posprejován,“ napsal správce stránky, který také připojil fotografii kříže z webkamery.

Kamenný kříž nedaleko rozhledny Štěpánka se stává terčem vandalů pravidelně. Policisté jeho poničení řešili o Vánocích v roce 2019 nebo loni v srpnu.

Památník ve tvaru takzvaného Železného kříže, vyznamenání za statečnost před nepřítelem v době válečného stavu, byl vztyčen místními Němci v květnu 1944 na památku padlých příslušníků branné moci do německé armády z Kořenova a okolí. Jednotlivá místa narukování znázorňují pamětní kameny poskládané do půlkruhu se středem v kříži.

I proto vzbuzuje velké emoce. Na konci války byl rozlomen a shozen ze srázu dolů, v roce 2011 ho ale nadšenci obnovili. Kříž tak byl jako jediný svého druhu u nás obnoven, a to ilegálně. U kontroverzního památníku je umístěna vysvětlující cedule.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Webkamera Kořenov/tfnet.cz

Štítky památník, kříž, rozhledna, štěpánka, Kořenov, pomník, němečtí vojáci, policie, vandal, druhá světová válka, Železný kříž, Český ráj, Německá armáda, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památník padlým německým vojákům pod Štěpánkou opět poničili vandalové. Případ řeší policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.