Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Blíží se pálení čarodějnic, v hromadě klestí však bývají ukryti ježci. Mnohdy se je nepodaří zachránit

Každý rok je to stejné. Do záchranných stanic se dostávají ježci s popáleninami, které utrpěli při pálení hromady dřeva a dalšího biologického odpadu na zahradách. Blížící se pálení čarodějnic tak pro ně představuje velké nebezpečí. Záchranné stanice proto apelují na občany, aby hromady klestí před zapálením pořádně prohlédli.

Stejnou zkušenost má i liberecké Centrum pro zvířata v nouzi při Zoo Liberec – ARCHA. „I do naší stanice se v minulých letech několik popálených ježků dostalo. Jejich zranění byla většinou tak vážná, že se je nepodařilo zachránit,“ sdělila vedoucí záchranné stanice pro handicapované volně žijící živočichy Ivana Hancvenclová.

Záchranná stanice v rámci centra ARCHA poskytuje pomoc handicapovaným volně žijícím zvířatům, tj. takovým jedincům, kteří jsou v důsledku zranění, nemoci či jiných okolností dočasně či trvale neschopni přežít ve volné přírodě.

Podle vedoucí stanice jsou popáleniny často tak rozsáhlé, že ježkům již není pomoci. Naštěstí je tu i případ s dobrým koncem. 

„Jediným ježkem, který zranění přežil, byla samice, která v té době kojila mláďata a měla úkryt v hromadě klestí. Majitelé zahrady si jich naštěstí všimli včas, takže samice měla jen povrchově popálené bodliny a ježčatům se nic nestalo,“ uvedla.

Celá rodinka byla ubytovaná v ARŠE a matka malé ježky úspěšně odchovala.

Zimní spáči na zahradách

Začátkem jara lidé pracují na zahradách a pálí biologický odpad v podobě listí, větví apod. Mnohdy také spalují hromady klestí ještě od podzimu, v nichž se mohou ukrývat nejen ježci.

„Pokud totiž pálíte hromadu dřeva a klestí, kterou jste si založili již na podzim, je možné, že jsou v ní ještě ukrytí ježci nebo plazi. Zvláště je-li tak chladné jaro jako v letošním roce – pozor na to, že spousta zimních spáčů stále ještě hibernuje!“ upozornila Hancvenclová.

Nebezpečí v době pálení čarodějnic

Blíží se tzv. pálení čarodějnic, lidé by proto měli být obezřetní a hromadu klestí a dřeva před pálením řádně zkontrolovat.

Na rozdíl od vypalování porostů není pálení shrabané trávy, listí či klestu zákonem výslovně zakázáno. I na tuto činnost však platí určitá pravidla a omezení, jak již dříve uvedl na svých webových stránkách Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje.

Kontrolujete hromadu klestí a dřeva před zapálením?

Celkem hlasovalo72 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Centrum pro zvířata v nouzi při Zoo Liberec – ARCHA

Štítky ČR, Liberecký kraj, požár, pálení, zahrada, dřevo, čarodějnice, oslavy, zvířata, záchrana, ježek, popáleniny, Zoologická zahrada Liberec, Noemova archa, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíží se pálení čarodějnic, v hromadě klestí však bývají ukryti ježci. Mnohdy se je nepodaří zachránit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.