Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Před létem bude potřeba přestěhovat uprchlíky z hotelů v Libereckém kraji

Z hotelů a penzionů v Libereckém kraji bude podle předběžných informací třeba před hlavní letní sezonou přestěhovat kolem 1 550 uprchlíků. Toto číslo je ale proměnlivé a nepřesné, vzhledem k tomu, že se neustále ubytování ukončuje a mění.

Úřady v kraji udělily souvislosti s válkou na Ukrajině pobytové oprávnění už více než 12 300 uprchlíkům, z toho pro zhruba 2 200 zajišťovalo Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) také ubytování.

Nejvíce uprchlíků je ubytováno v horských oblastech

Podle ředitele Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jana Hadrbolce je Liberecký kraj po Praze krajem s druhým nejvyšším počtem ubytovaných uprchlíků v přepočtu na obyvatele.

Nejvíc jich je v rekreačních oblastech Jizerských hor, západních Krkonoš, ale také v Českém ráji a u Máchova jezera, kde je nejvíc ubytovacích kapacit. Podle statistik ministerstva vnitra měli na počátku týdne nejvíc ubytovaných běženců v přepočtu na obyvatele v jizerskohorském středisku Bedřichov, na 360 stálých obyvatel jich tam připadalo přes sto.

„Zjišťujeme v tuto chvíli kapacitu ubytovatelů po 31. květnu a 30. červnu, u hotelů a penzionů se teď domlouváme s ubytovateli, zda to bude platit i nadále, nebo zda bude třeba uprchlíky přesunout," řekl Hadrbolec. Aktuálně je podle něj v kraji zhruba 1 500 volných lůžek, která bude možné v takovém případě využít.

„Snahou všech je, aby si ti lidé postupně našli své místo, našli si své vlastní ubytování, zapojili se do pracovního procesu a do školství," dodal ředitel hasičů.

Buňkové městečko zřejmě nebude potřeba

V kraji zatím nejsou uprchlíci ubytováni v nouzovém přístřeší, jako jsou tělocvičny, stále ale zůstává připravená tato kapacita pro sto uprchlíků v Kulturním centru Lidové sady v Liberci pro případ nouze. Kraj zatím pozastavil přípravu takzvaného buňkového městečka.

„Hledáme vhodné lokality a budeme vyčkávat, jak se ta situace vyvine v dalších týdnech," řekl hejtman Martin Půta. Pro uprchlíky chce kraj upravit bývalou budovu Skloexportu v Liberci. Náklady odhaduje zhruba na 45 milionů korun, bydlení by tam mohlo najít kolem 500 lidí.

Podle hejtmana je nutné uprchlíky v kraji postupně přerozdělit nejen kvůli uvolnění kapacit hotelů a penzionů pro letní turistickou sezonu. Kraj podle Půty také počítá s přerozdělením uprchlíků tak, aby pro ně byly zajištěny odpovídající služby včetně dostupnosti mateřských a základních škol.

„Komunikujeme se starosty v místech, která lze označit za problematická, protože tam těch ubytovaných mají hodně i vzhledem k veřejným službám, které jsou tam k dispozici," dodal hejtman.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Královehradeckého kraje

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, uprchlíci, ubytování, hotely, Liberecký kraj, uprchlík, hotel, penzion, ruská invaze na Ukrajinu, Hasičský záchranný sbor, Martin Půta, Praha, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před létem bude potřeba přestěhovat uprchlíky z hotelů v Libereckém kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.