Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberec omezí pomoc uprchlíkům, kteří nejsou přímo z města. V Uranu totiž dochází zásoby

Město Liberec zřídilo v budově Uran sběrné místo humanitární a potravinové pomoci válečným běžencům z Ukrajiny. Zásoby se však tenčí, město proto omezí výdej uprchlíkům, kteří nejsou přímo z Liberce. Stále častěji totiž využívají služby sběrného místa i běženci z okolních měst a obcí, což způsobilo úbytek.

V Uranu docházejí potraviny, oblečení, ale i nádobí nebo třeba hračky pro děti. Nejčastěji přicházejí hlavně matky s dětmi, které prchly pouze s několika osobními věcmi. Centrum denně poskytne pomoc až 250 osobám a funguje už přes měsíc.

Město vyzývá k pomoci ostatní obce

„Nemáme kapacity na to, abychom dlouhodobě saturovali pomoc i pro běžence ze sousedních měst a obcí. Velmi dobře fungují v rámci obcí s rozšířenou působností třeba Semily. To ale nestačí. Nic ve zlém, ale pokud se do intenzivní pomoci, zejména co se potravin týká, aktivněji nezapojí například kolegové z Jablonce nad Nisou nebo České Lípy, nezbývá nám nic jiného, než omezit výdej potravin a materiální pomoci pouze pro uprchlíky, kteří se usadili přímo v Liberci. Ostatní, ač neradi, budeme muset od 1. května odmítat,“ řekl náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

Podle Langra veřejnost stále pomáhá, darů je ovšem méně a poptávka se stále mění. „Nyní nám akutně chybí kromě trvanlivých potravin, dětské výživy nebo hygienických potřeb, hlavně oblečení pro děvčata a chlapce ve větu 15–18 let. Ale i veškeré kuchyňské nádobí, například hrnce, pánve, sklo, příbory nebo talíře. Nedostatečné jsou u nás i zásoby školních pomůcek pro žáky prvních i druhých ročníků nebo hraček pro děti. Zatímco ještě před pár dny jsme těchto věcí měli slušnou zásobu, teď zkrátka rychle docházejí,“ upozornil Langr.

Chybí oblečení pro teenagery i školní potřeby

Celkem se podařilo nashromáždit 30 tun materiální pomoci. Podíleli se na ní dobrovolníci, zástupci ukrajinské komunity, neziskové organizace města, Potravinová banka a také široká veřejnost.

„Máme ale stále nedostatek i dalších potřebných věcí. Třeba lůžkovin, dek, prostěradel, ručníků, ale i kuchyňských doplňků. Na začátku jsme se chvíli bránili tomu, abychom brali do zásob větší počet pánví, hrnců a další různé nádobí, aby jich nebyl nadbytek. Po více jak měsíci fungování střediska se však ukazuje, že i tyto zásoby nám docházejí a pokrýt je novými není vůbec jednoduché. Proto moc prosíme všechny lidi, kteří můžou pomoci a přivést sem k nám, do Uranu, jakoukoliv pomoc ze seznamu potřebných věcí, udělejte to, neboť uprchlíci jsou vděční skutečně za cokoliv,“ říkají zástupci jednotlivých organizací a odborů Magistrátu města Liberce, kteří mají humanitární pomoc pro uprchlíky na starosti.

Dárci mohou nosit rvanlivé potraviny, dětskou výživu, oblečení hlavně pro chlapce a dívky ve věku 15–18 let, hygienické potřeby, inkontinenční pomůcky, lůžkoviny, ručníky, utěrky, nádobí, dětské kočárky, nočníky, přebalovací podložky apod. A také školní potřeby pro děti.

„Uvedené věci je možné doručit osobně do budovy Uran, 1. patro – kancelář registrace (příjem), v úředních hodinách libereckého magistrátu. Děkujeme, že pomáháte,“ uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Statutární město Liberec

Štítky Liberec, uran, sbírka, dárci, pomoc, Ukrajina, uprchlíci, uprchlík, jídlo, oblečení, Ivan Langr, Semily, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lucinka Rosenbaumová Nováková

Dobrý den, přidávám se s příspěvkem k tomuto tématu i já. Dne 2.5. se OPET otevírá DOBROČINNY ŠATNIK dole v OC FORUM Liberec se vchodem naproti Equa bank-je cedulemi označen a začínáme od 10 hodin. Najdete v něm oblečení (i pro starší děti) boty, hračky, hygienu, i mnoho dalších potřeb do školy a jiných věcí. Budeme se na Vás těšit a moooc děkuji zakladatelce šatníku Lucii Fürstove a dalším úžasným dobrovolníkům bez který by provoz nebyl možný.

Sobota, 30. dubna 2022, 09:00Odpovědět

Liberec omezí pomoc uprchlíkům, kteří nejsou přímo z města. V Uranu totiž dochází zásoby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.