Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Jabloň ve skleněném tubusu. Pod knihovnou má vyrůst památník policistům, kteří zemřeli ve službě

Na prostranství mezi knihovnou a Sokolskou ulicí s největší pravděpodobností vyroste památník policistům, kteří zahynuli ve službě. Bude mít podobu skleněného tubusu, ze kterého poroste jabloň. Celé prostranství pak má získat podobu parku, město tak chce vysázet tři desítky hrušní. O celém projektu bude jednat rada města, pak ho musí schválit zastupitelstvo. Liberec by měl dát 3,5 milionu korun.

Park s památníkem ponese jméno libereckého předválečného policejního rady Karla Jaroše. „Byl popraven v roce 1942 pro odbojovou činnost, spolupracoval se skupinou Tří králů,“ připomněl zastupitel Jiří Zavoral (Starostové pro LK), který celý projekt připravuje.

Projekt začal vznikat v roce 2019, jeho iniciátoři původně chtěli přejmenovat Pastýřskou ulici, kde sídlí liberecká policie. „To by bylo velmi administrativně náročné, lepší cestou je paradoxně vybudování památníku. Pomohla nám Kancelář architektury města, která vytipovala místo u knihovny, kde se také nacházely kasárna četnictva a shodou okolností tu za druhé světové války bylo popraviště,“ dodal zastupitel.

Momentálně je hotová projektová dokumentace. Celý projekt ale ještě bude projednávat rada města a poté i zastupitelstvo. Na vybudování památníku a parkové úpravy je potřeba asi 3,5 milionu korun. Asi dva miliony z částky by šly na parkové úpravy, zbytek na památník. Na ten také proběhla sbírka mezi samotnými policisty.

Takhle má památník u knihovny vypadat. Foto: KŘP Libereckého kraje

Právě rok 2022 je podle Zavorala symbolický. „V roce 2022 uplyne sto let od založení policejního ředitelství v Liberci. Osmnáctého prosince pak osmdesát let od popravy doktora Jaroše,“ vysvětlil, proč by chtěl památník otevřít ještě letos.

Podle opozičního zastupitele Jindřicha Felcmana (Zelení/Změna pro Liberec) se ale mohlo najít vhodnější místo pro památník a park. „Vedení města zde plánuje zásadní úsek vnitřního městského okruhu, bude tam křížení se Sokolskou. Je to plocha vedle ohromné masy knihovny. Je tam prakticky nulový pohyb lidí. V rámci architektonického řešení a umísťování veřejných prostranství by bylo lepší hledat místa, kde se lidé opravdu pohybují,“ myslí si.

Podle něj měla už dříve proběhnout širší diskuse. „Teď jsme postavení před hotovou věc a já mohu vyjádřit pouze rozpaky a podiv, že jsme se smířili s umístěním takové záležitosti zrovna do takového místa,“ dodal.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Liberec, památník, Karel Jaroš, policie, knihovna, radnice, projekt, druhá světová válka, Starostové a nezávislí, rada obce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

James Bond

Na druhou stranu, významná místa patří významným osobnostem - panovníkům, vojákům, diplomatům.. takže místo nejspíš vybráno správně ;)

Úterý, 3. května 2022, 22:26Odpovědět

James Bond

To je asi poprvé, co se dá s Felcmanem v něčem souhlasit.

Úterý, 3. května 2022, 22:24Odpovědět

Jabloň ve skleněném tubusu. Pod knihovnou má vyrůst památník policistům, kteří zemřeli ve službě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.