Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Byl první v Evropě. Síť cyklostezek Singltreku pod Smrkem teď využije ročně kolem 50 tisíc cyklistů

Kolem 50 tisíc cyklistů využije každoročně síť cyklostezek Singltreku pod Smrkem v Libereckém kraji. Lokalita na česko-polské hranici nabízí 60 kilometrů tras různých obtížností na české straně a dalších více než 20 kilometrů na navazujících trasách v sousedním Polsku. Jde o jednu z největších sítí cyklostezek v Evropě, řekl Tomáš Kvasnička ze společnosti Singltrek, která má provoz areálu na starosti.

První lesní stezky v okolí Nového Města pod Smrkem si mohli cyklisté vyzkoušet v roce 2009, tehdy byl Singltrek pod Smrkem prvním podobným projektem nejen v Česku, ale v celé kontinentální Evropě. Investice do něj přesáhly 30 milionů korun. Zhruba třetinou se na projektu podílely Lesy ČR a dalšího zhruba půl milionu korun investují každoročně do oprav. Organizace ACES Europe vyhlásila zdejší síť cyklotras v roce 2019 Evropskou komunitou sportu.

Na údržbu a provoz tras přispívají mimo Lesů ČR i Nové Město pod Smrkem a Lázně Libverda, kde jsou nástupní místa, a také Frýdlant. Údržbu tras podporuje i Liberecký kraj, Singltrek pod Smrkem zařadil vedle běžeckých tras v Jizerských a Lužických horách a v Krkonoších ke sportovní infrastruktuře, na kterou bude ročně dávat dva miliony korun. Provozovatelé by podle Kvasničky zdejší tratě pro cyklisty rádi v příštích letech ještě zatraktivnili, přibýt by mohly další trasy. „Záležet bude na dohodě s Lesy ČR a ochranou přírody, jednání jsou teprve na začátku," řekl Kvasnička.

Návštěvnost v minulých letech rostla, jen loni byla podle předsedy správní rady společnosti Singltrek pod Smrkem Jana Pospíšila o něco nižší. Na vině mohlo být počasí, ale také třeba konkurence. Podobných tras v posledních letech v Česku přibylo, jen v Libereckém kraji jsou singltrekové tratě také třeba v Benecku v Krkonoších nebo v České Lípě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Singltrek pod Smrkem

Štítky ČR, rekreace, turistika, správa, cykloturistika, Nové Město pod Smrkem, Liberecký, FOTO, AUDIO, cyklostezka, cyklista, Evropa, Tomáš Kvasnička, Liberecký kraj, Polsko, Lesy České republiky, Singltrek pod Smrkem, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Byl první v Evropě. Síť cyklostezek Singltreku pod Smrkem teď využije ročně kolem 50 tisíc cyklistů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.