Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sdílená jízdní kola v Liberci letos budou i bez finanční podpory města

V Liberci letos sdílená jízdní kola nakonec budou, i když město tuto službu finančně nepodpoří. Společnost Bolt po městě rozmístí od pátku 160 elektrických kol. Jízda však bude placená od první minuty využití.

V Liberci fungovala sdílená kola s dotací města v letech 2018 a 2019, první čtvrt hodina za půjčení kola byla tehdy pro uživatele zdarma. Podporu projektu vedení města zastavilo v roce 2020 s tím, že ušetřené peníze použije na náklady spojené s epidemií koronaviru. Bez dotace města v Liberci bikesharing žádná firma v předchozích dvou letech neprovozovala. Letos Liberec jednal s jinou firmu, než je Bolt, která požadovala za provozování bikesharingu 1,1 milionu korun, což ale většina rady města odmítla.

„Pokud je pro někoho ekonomicky ten model výhodný tak, že se mu vyplatí sdílená kola nabízet, tak to z mého pohledu problém není. Akorát v dnešní situaci si nemyslím, že by bylo vhodné, aby město někomu tu službu nějakým způsobem dotovalo," řekl již dříve radní Petr Židek.

Podle primátora se spolupráci bez finanční dotace města podařilo dojednat právě s firmou Bolt. „Poskytli jsme jim analýzy z provozu sdílených kol z let 2018 a 2019. Poskytli jsme jim i místa, kde se kola tehdy nejvíc půjčovala, aby uměli dávat kola tam, kde by po nich měla být největší poptávka," dodal primátor. Podle něj z dřívějších analýz počet 160 kol vyšel pro Liberec jako ideální.

Bolt v Liberci provozuje i elektrické koloběžky. Zelené elektrokolo si budou moci zájemci půjčit přes stejnou mobilní aplikaci jako koloběžky a stejná je i cena.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, doprava, správa, Liberec, cykloturistika, firmy, Bolt, sdílená kola, dotace, pandemie covidu-19, jízdní kolo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sdílená jízdní kola v Liberci letos budou i bez finanční podpory města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.