Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec zamýšlí přidat na výstavbu pavilonu nemocnice 100 milionů

Liberec zamýšlí přidat na plánovanou výstavbu pavilonu urgentní péče v areálu nemocnice 100 milionů korun. Záměr schválili zastupitelé města. Jejich zástupce navíc na valné hromadě Krajské nemocnice Liberec (KNL) navrhne ostatním akcionářům, aby třímiliardová zakázka byla bez limitní ceny. Chtějí tím snížit riziko, že by se museli uchazeči vyloučit, jak se to stalo v předchozí soutěži.

Soutěž na dodavatele stavby vypsala nemocnice loni v listopadu s maximální cenou 2,2 miliardy korun. Dostala sice čtyři nabídky, všechny ale byly výrazně nad tímto limitem v rozmezí od 2,984 do 3,191 miliardy. Pro opakovanou soutěž počítá nemocnice s maximální částkou o miliardu vyšší, tedy 3,2 miliardy korun. Petr Moos, který má projekt modernizace na starost, dnes na zastupitelstvu uvedl, že novou limitní cenu stanovili na základě analýzy trhu. Z ní nemocnice usuzuje, že nabízené ceny by se měly pohybovat v rozmezí od 2,97 do 3,18 miliardy korun. „Je tam i drobná rezerva," uvedl Moos. Slibuje si od toho, že se do soutěže přihlásí více firem než v prvním kole.

Liberečtí zastupitelé ale mají i tak obavy, že nabídky budou opět nad limitem. „Překvapilo mě, že chceme opakovat staré chyby," řekl zastupitel za Změnu pro Liberec Josef Šedlbauer. Liberec proto na valné hromadě navrhne, aby se podmínky zadávací dokumentace změnily a byly bez limitní ceny. Valná hromada se bude konat na konci června, většinovým vlastníkem KNL je Liberecký kraj a dalšími akcionáři kromě Liberce ještě Turnov a Frýdlant. Jakým způsobem se budou jednotliví akcionáři na navýšení ceny podílet, se nyní řeší.

Nemocnice, jež je největší v Libereckém kraji, připravuje výstavbu centra urgentní péče už déle než deset let. Náklady včetně projektové přípravy a vybavení ještě loni projektanti odhadovali na 3,5 miliardy korun. Z velké části by je měl zaplatit Liberecký kraj, který se zavázal na projekt poskytnout podle Moose skoro 2,3 miliardy korun. Nemocnice ze svého rozpočtu vyčlenila skoro miliardu, Liberec se dosud zavázal přidat 84 milionů, Turnov 54 a Frýdlant 8,7 milionu.

Podle projektu se bude nejprve stavět parkovací dům pro 330 aut s novým energetickým centrem pro celou nemocnici. Až na něj bude areál připojený, začne stavba nemocničního pavilonu, který bude mít na délku zhruba 120 metrů, na šířku asi 40 metrů a 27 metrů do výšky. Budou v něm operační sály, laboratoře i lůžková část. Pavilon urgentní medicíny nemocnice potřebuje, neboť jednotný příjem dosud nemá, stejně tak ani centrální laboratoře. Nedostatečný je i počet míst k parkování. Činnost nemocnice také komplikuje to, že oddělení jsou rozdělená do 37 objektů, které nevyhovují ani stavebně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KNL

Štítky ČR, správa, nemocnice, stavby, Liberec, Liberecký kraj, stavba, pavilon, Krajská nemocnice Liberec, Petr Moos, Josef Šedlbauer, Frýdlant, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebřenský Miloš

A vysněný termín 2025 stále zůstává...A ve finále budou malíři jezdit válečkem elektrikářům přes ruce.Už tři roky tuším cenu 3,5mld., zadavatel teď cenu zázračně zjistil na trhu...????.Vivat!!!

Neděle, 29. května 2022, 23:26Odpovědět

Liberec zamýšlí přidat na výstavbu pavilonu nemocnice 100 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.