Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nebezpečný azbest v liberecké školce. Došlo k ohrožení dětí?

V mateřské škole Domino v Liberci si jeden z rodičů v polovině května všiml tenkých kousků eternitu s azbestem, které ležely v areálu objektu. Povalující se úlomky měly areál kontaminovat kvůli předchozímu neodbornému ošetření střechy s eternitovými šablonami. Krajská hygienická stanice provedla kontrolu a nic nenašla, vše už bylo uklizeno. Přesto byl později proveden impregnační nátěr, aby se azbest ze střechy nemohl uvolňovat.

Město Liberec není zřizovatelem školky, patří mu však budova. „Dne 13. května při vyzvedávaní dcery ze školky bylo zjištěno mou osobou, že na chodníku se povalují kousky mechu společně s tenkými kousky eternitu a okolí školky je jím kompletně kontaminované. Zjistil jsem, že střecha školky byla neodborným způsobem zbavena mechu i s části eternitu s azbestem. K mému zděšení si děti i má dcera hrály na zahradě, kde se povalovaly kousky eternitu s azbestem," uvedl jeden z rodičů Tomáš Zákoucký, který na problematiku upozornil.

Azbestocement nebo také eternit se v minulosti používal na stavbu střešních krytin. Jedná se však o karcinogenní látku, jeho mikroskopická vlákna mohou způsobit poškození dýchacích orgánů. 

Střecha byla před zjištěním ošetřena vysokotlakou myčkou. „Touto mokrou metodou došlo k povrchovému poškození krytiny. V mechu a usedlinách, které byly odstraněny, bylo nepatrné množství úlomků. Vzhledem k mokré metodě nedošlo v tomto stavu k nebezpečnému zasažení okolí azbestem. Veškeré nečistoty z okolí objektu byly odstraněny 13. května, vše omytím povrchů," řekla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Děti si podle mluvčí v době čištění nehrály pod střechou, kde probíhaly práce. „Jelikož byla použita mokrá metoda, nedošlo přímo během prací k úniku vláken. Zbytky (úlomky), které byly údajně identifikovány, nebyly svou podstatou nebezpečné. Je to dáno tím, že se vlákna uvolňují pouze při lámání nosného materiálu. Navíc dne 16. května bylo příznivé počasí s deštěm," dodala. 

Hygiena kontaminaci areálu nepotvrdila

Krajská hygienická stanice (KHS) přijala v pátek 13. května odpoledne ohlášení týkající se neodborného ošetření eternitové střešní krytiny. „Státní zdravotní dozor v MŠ Domino jsme provedli v pondělí 16. května v 8:30. Na základě provedené kontroly objektu jsme mohli konstatovat, že prostory MŠ byly uklizené, bez viditelných známek nečistot, na zahradě ani na chodníku před MŠ se nenacházely žádné zbytky po čištění střechy nízkotlakovou myčkou," uvedla mluvčí Zuzana Balašová.

Následující den bylo zahájeno měření na stanovení koncentrace azbestových a minerálních vláken uvnitř objektu. Podle Balašové výsledky prokázaly, že limit požadovaný přílohou 2 vyhlášky č. 6/2003 Sb., kterou se stanoví hygienické limity chemických, fyzikálních a biologických ukazatelů pro vnitřní prostředí pobytových místností některých staveb, 1000 vláken na m3, byl dodržen.

Podle mluvčí města byla přesto se zástupci KHS po kontrole domluvena další opatření, 20. května obdržela školka žádost o uvolnění objektu a přemístění do náhradních prostor proběhlo 24. května. Téhož dne byla střecha ošetřena speciálním nástřikem.

Střecha byla ošetřena, přesto školku vyklidili

Dle vyjádření města je střecha od 24. května impregnována penetračním nástřikem a tím je zamezeno uvolňování vláken do okolí. „Od 20. května byly odborem majetkové správy poptávány firmy na realizaci mokré očisty interiéru," sdělila Kodymová.

Tím mohlo podle Zákouckého vše skončit. „Hygiena provedla 16. května měření uvnitř školky na množství azbestu s výsledkem že výskyt azbestu není nadlimitní tím nemusí být provedeno mokré čištění vnitřku objektu. Výskyt azbestu v krytině ale byl potvrzen. Město až 24. května provedlo ochranný nátěr tak, aby ze střechy nebyl trvalý zdroj azbestu," řekl Zákoucký.

Podle Zákouckého bylo dle měření KHS uvnitř objektu vše v normě, nebylo tak nutné vyklidit objekt a provádět vnitřní čistění. „Školka může po opatření střechy nátěrem fungovat, ale místo tohoto byla vystěhována, a to úplně zbytečně," konstatoval. Mateřská škola je podle něj nyní bez prostor potřebných pro svůj provoz. „S tvrzením města, že to může být i na měsíc. Což je absurdní," dodal.

„Z pohledu předběžné opatrnosti v souvislosti s dalšími údržbovými pracemi a s ohledem na účel využívání objektu (MŠ) jsme s Magistrátem města Liberce projednali tato opatření: přemístění dětí na dočasnou dobu do náhradních prostor, impregnaci střešní krytiny nátěrem pro zamezení eventuálního dalšího uvolňování azbestových vláken, provedení úklidu objektu se zaměřením na odstranění azbestových vláken odbornou firmou, kontrolní měření vnitřního prostředí MŠ, zda navržená opatření byla a o obdržení negativního výsledku z měření návrat dětí do MŠ," informovala mluvčí KHS.

Pochybili pracovníci při očistě střechy?

Zákoucký dále uvedl, že město svěřilo údržbu střechy s azbestem firmě, která je v tomto směru nekompetentní. KHS vyzvala osobu odpovědnou za provádění činností souvisejících s čištěním střechy, aby se dostavila k podání informací o způsobu realizace prací.

Z jednání vyplynulo, že se jedná o fyzickou osobu podnikající (OSVČ), která nikoho nezaměstnává a tyto práce prováděla s dalšími dvěma OSVČ rovněž bez zaměstnanců. KHS ale žádné pochybení neobjevila. „V rámci jednání předložila fotodokumentaci provádění práce čištění mechu ze střechy s eternitovými šablonami: práce byly prováděny z plošiny namokro nízkotlakovou vapkou, pracovníci měli pracovní oděv a respirátor, okna budovy byla zavřená, doba práce cca 1,5 hodiny. Při tomto způsobu práce jsou případně uvolněná azbestová vlákna vodním proudem unášena k zemi. Následně provedli úklid očištěného materiálu ze země do plastových pytlů a doložili potvrzení o likvidaci vzniklého nebezpečného odpadu s obsahem azbestu firmou, která má povolení s ním nakládat," sdělila Balašová.

Povinnost oznámit KHS hlášení prací s azbestem se podle ní na OSVČ bez zaměstnanců nevztahuje. „Na základě výše uvedených skutečností nebyl zahájen s výše uvedenými OSVČ státní zdravotní dozor, neboť nebylo zjištěno porušení povinností ochrany zdraví zaměstnanců při práci, které je předmětem kontrolní činnosti orgánu ochrany veřejného zdraví tedy KHS," uzavřela mluvčí KHS.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Zákoucký

Štítky Liberec, mateřská škola, eternit, azbest, střechy, děti, hygienická stanice, střecha, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebezpečný azbest v liberecké školce. Došlo k ohrožení dětí?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.