Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vosy a sršni bývají nezvanými návštěvníky našich obydlí. Hasiči radí, jak se hnízda bezpečně zbavit

S vosami a sršni se setkal snad každý z nás, mnoho lidí z nich má strach. Tento černožlutý hmyz si rád staví hnízda u našich příbytků, hasiči proto radí, jak bezpečně zlikvidovat jejich hnízdo, aniž by byli ohroženi obyvatelé domu i hmyzí seskupení.

„Vosy dorůstají do velikosti 1,5 až 1,9 centimetrů. Jsou velmi otravné a bývají útočné. Sršeň je ve srovnání s vosou pořádný obr; může mít i 3,5 cm a její bzučení jen tak nepřeslechnete," uvedla Michaela Stará z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. 

Sršni jsou větší, vosy však agresivnější 

Větší hrůzu nahání sršni, paradoxně jsou oproti vosám méně agresivní. „Málokdy by vás bezdůvodně napadli," sdělila Stará. Oba druhy tohotu hmyzu si často staví svá hnízda pod střechou, v kůlnách i na půdách, mohou se však usídlit i v dutinách stromů nebo v zemi.  „Nejčastěji útočí, pokud mají pocit, že jejich hnízdo jakkoli ohrožujete. Ještě, než se rozhodnete zlikvidovat každého příslušníka vosího či sršního národa, který se objeví na vaší zahradě či v domácnosti, pamatujte, že oba druhy hmyzu patří k těm užitečným, jež mají v přírodě důležité místo," zdůraznila Stará. 

Poslouží i babské rady

Jako účinnou ochranu lze použít profesionální přípravky určené k odpuzování tohoto hmyzu, tedy repelenty, lapače a pasti, ale i například makety vosího hnízda. „Často využívané jsou i tzv. babské rady, např. natření rámů dveří a oken octem, zapálení aromalampy či svíčky s citrusovou vůní, vyrobení jednoduché pasti na vosy s pomocí lahve od piva, kde necháte část tohoto nápoje," vyjmenovala Stará několik příkladů. 

Jak zatočit s hnízdem?

Pokud se chcete zbavit hnízda, obraťte se na specializovanou firmu zabývající se dezinfekcí, dezinsekcí a deratizací. Jestliže se hnízdo nachází ve veřejném prostoru a ohrožuje jej, volejte hasičský záchranný sbor na telefonní lince 150 nebo 112.

Rozhodnete-li se hnízda zbavit sami, dbejte na dodržování několika doporučení. Uvědomte si, že se jedná o poměrně nebezpečnou činnost. Likvidaci proveďte ideálně velmi brzy ráno nebo pozdě večer, v tuto dobu hmyz není tolik aktivní.

„Pracujte rychle, abyste nedali vosám a sršním čas na vás zaútočit. Vždy mějte připravenou únikovou cestu. Buďte oblečení od hlavy až k patě, ideálně v pevných, neprodyšných a silných materiálech, nezapomeňte chránit také obličej a oči," radí Stará. 

Jestliže je vám hmyzu líto a chcete zvolit šetrnější cestu, můžete hnízdo, které visí volně na větvi nebo třeba trámu odříznout, uzavřít do pytle či krabice a odvézt jej na odlehlé místo, kde vosy ani sršni nikoho ohrožovat nebudou. 

„V případě, že vás poštípe více vos nebo sršní nebo vás štípnou do rizikového místa, například krku či dutiny ústní, vyhledejte rychlou lékařskou pomoc," uzavřela Stará z hasičského sboru. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hasiči, hnízdo, likvidace, hmyz, léto, vosa, sršeň, Hasičský záchranný sbor, Michaela Stará, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Mazgal

Město Liberec by mělo koupit bioplynové výrobníky a všechnu zeleň a bioodpad v nich zpracovat! Město by tak mělo mít plyn pro provoz svých budov a svých automobilů a mohlo by ho mít i pro nemocnici a policii! + Město Liberec je závislé na importu ropy a zemního plynu a proto není nezávislé. Městský rozpočet to bude do nekonečna zatěžovat zvyšující se jejich cenou! Proto by se mělo naše město stát nezávislým a obstarat si plyn pro automobily a budovy z vlastních zdrojů!!!

Středa, 8. června 2022, 18:25Odpovědět

Vosy a sršni bývají nezvanými návštěvníky našich obydlí. Hasiči radí, jak se hnízda bezpečně zbavit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.