Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kříž pod Štěpánkou znovu terčem vandalů. Někdo ho celý natřel na růžovo

Památník padlým německým vojákům pod rozhlednou Štěpánka vandalové ničí pravidelně, naposledy před necelými dvěma měsíci, kdy ho někdo posprejoval. Nyní je kříž celý natřený na růžovo.

„S přítelem jsem dnes vyrazil na výlet k rozhledně Štěpánka nad Příchovicemi v Jizerských horách. A hned jsme si všimli, že se tamní kamenný nacistický kříž změnil,“ napsal v nadsázce do redakce Drbny Luigi Novák.

Ten také založil facebookovou stránku, kde se s ironií věnuje historii památníku. Ten byl totiž původně vztyčen v roce 1944 jako pomník padlým německým vojákům, což je pro mnoho lidí problém, u kříže se navíc schází příznivci neonacismu. Luigi právě spojení s nacismem ironizuje. 

Záběr webkamery

Památník ve tvaru takzvaného Železného kříže, vyznamenání za statečnost před nepřítelem v době válečného stavu, byl vztyčen místními Němci v květnu 1944 na památku padlých příslušníků branné moci do německé armády z Kořenova a okolí. Jednotlivá místa narukování znázorňují pamětní kameny poskládané do půlkruhu se středem v kříži.

Na konci války tak byl kříž rozlomen a svržen ze srázu. V roce 2011 jej ale členové spolku Jizeran obnovili, i když bez povolení.

Policisté poničení kříže řeší pravidelně jako poškození cizí věci – o Vánocích v roce 2019, loni v srpnu nebo letos na jaře a nyní, kdy je celý kříž růžový. „Růžový nátěr je nejen krásný, ale hlavně šíří pozitivní poselství lásky. Kříž navíc bude ochráněn před nepřízní počasí,“ dodává Luigi.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Růžový homokříž Štěpánka - Das rosa 4 % Kreuz von Štěpánka

Štítky kříž, štěpánka, památník, růžová barva, rozhledna, Železný kříž, Německá armáda, Jizerské hory, Vánoce, Kořenov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřich Ženíšek

Je to velice diskutabilní téma. Když parta fanatiků natřela na růžovo tank ,památník, v Praze,připomínající osvobození Československa v roce 1945,bylo to bráno jako hrdinství.Byl to totiž tank Rudé armády. A stejně jako tank,měl by být onen kříž přemístěn do muzea. Aby nebudil vášně.

Středa, 8. června 2022, 08:20Odpovědět

Libor Hybner

No, běžně německé.krize jsou jako památka pouze z 1.sv.valky!Tohle je pořád ještě šílenost vykonavatelu a jejich téže likvidovat lidi ve 2.sv.valce!My jsme válku nevyhráli, osvobodili nás jiní, takže z mezinárodního práva nemáme co rozšiřovat, uctívat nacismus! To by mělo být v řádech. Fiala, tučňák, dělova koule alias král kazisvet 1.ven!!!

Středa, 8. června 2022, 07:14Odpovědět

Kříž pod Štěpánkou znovu terčem vandalů. Někdo ho celý natřel na růžovo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.