Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Mešní víno, liturgické oděvy i varhany. Během Noci kostelů se jich v kraji otevře veřejnosti na sedm desítek

Letos opět přichází Noc kostelů, během které bude v celé republice možné poznávat a obdivovat křesťanská umělecká díla i historii a užít si také bohatý doprovodný program. Jeden v kostelů v kraji navíc skrývá překvapení. Návštěvníci se mohou těšit na ochutnávku mešního vína nebo hru na varhany.

Letošní 14. ročník se koná v pátek 10. června. Vedle známějších, větších kostelů v Liberci, Jablonci nad Nisou nebo České Lípě může veřejnost nahlédnout i do menších. Zapojil se třeba kostel svaté Anny v Dětřichově, kostel Nejsvětější Trojice ve Velenici nebo kostel Nejsvětější Trojice v Ludvíkově u Nového Města pod Smrkem, informoval v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje. 

Motto letošní Noci kostelů je vybráno z biblické knihy Žalmů a zní: Za dne ať Hospodin dává svou milost, celou noc mu budu zpívat a chválit ho.

„Cílem Noci kostelů je přivést lidi do kostelů, modliteben, případně dalších objektů různých církví a ukázat jejich duchovní, ale i architektonickou a uměleckou hodnotu. V letošním roce také čeká na návštěvníky jedno překvapení, a sice v kostele svatého Jana Křtitele ve Zdislavě. A jen napovím, že to překvapení nejvíc potěší milovníky skla a fanoušky Křišťálového údolí. Jako by to překvapení léta čekalo ukryté v kostele, až téma skla lidé v našem kraji znovu objeví,“ naznačila Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V rámci doprovodného programu návštěvníky čekají výstavy, divadelní představení, hra na varhany, výstava liturgických oděvů, ochutnávka mešních vín i šachový turnaj. 

Kostel Nejsvětější Trojice ve Vratislavicích
Historie současného zděného kostela sahá do roku 1700, v němž jej nechal vystavět hrabě Gallas místo původního dřevěného. O dvě stovky let později prošla barokní stavba rozsáhlou opravou. Obraz Nejsvětější Trojice z roku 1782, jíž je kostel zasvěcen, je umístěn na hlavním oltáři. Autorem plánů byl pražský architekt M. A. Canevalle. 

Kostel sv. Vavřince, Chrastava
Z původního kostela, na jehož místě dnes stojí pseudogotický kostel, zbyla pouze renesanční věž z roku 1586. Současná stavba byla vybudována v letech 1866–1868. Zachoval se také zvon ve věži z rolu 1601, který je zdobený reliéfy a váží 1 100 kg.

Bazilika svatého Vavřince a svaté Zdislavy, Jablonné v Podještědí
Tato bazilika z let 1699–1729 je považována za klenot středoevropského baroka a byla postavena ke cti zde pochované paní Zdislavy z Lemberka. Stavbu  projektoval slavný vídeňský architekt Johann Lukas von Hildebrandt a finančně ji podporoval majitel panství František Antonín hrabě Berka z Dubé. Původně na místě stál starší gotický kostel, který byl založen současně s klášterem před rokem 1252 Zdislavou a jejím manželem Havlem.

Kostel sv. Antonína Velikého, Liberec
Ve 14. století byl postaven uprostřed hřbitova kostel, který byl ve městě jediným až do roku 1695. Základní kámen současného kostela byl položen roku 1579 za panství Kryštofa a Melchiora z Redernů. Interiér byl jednoduchý, nezdobený, stál uvnitř pouze oltář zasvěcený svatému Antonínu Velikému, poustevníkovi. Mobiliář i varhany v minulosti vyplenili Švédové během třicetileté války. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Liberecký kraj, nos kostelů, akce, křesťanství, varhany, kaple, kostel, Noc kostelů, Mešní víno, Zdislava, Liberec, Antonín Veliký, Jan Křtitel, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mešní víno, liturgické oděvy i varhany. Během Noci kostelů se jich v kraji otevře veřejnosti na sedm desítek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.