Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Jablonec odprodá Jablonecké energetické dvaatřicet kotelen v městských objektech

Jablonec nad Nisou se rozhodl odprodat společnosti Jablonecká energetická dalších 32 kotelen v městských budovách. Už loni převzala městská firma 23 kotelen, za které městu zaplatila téměř tři miliony korun, tentokrát ji odkup přijde na více než 12 milionů. Radnice si od toho slibuje úspory nákladů na provoz a investice do modernizace zařízení, ve vlastnictví si ponechá šest plynových kotelen a 12 výměníkových a směšovacích stanic, řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Jablonecká energetická je společností ve stoprocentním vlastnictví města Jablonce. Zásobuje teplem a teplou vodou třetinu jabloneckých domácností, desítky firem a institucí. V posledních letech investovala do modernizace systému centrálního vytápění přes 260 milionů korun, výroba tepla je efektivnější, ubylo i zaměstnanců. Domácnosti a firmy ve městě teď zásobuje teplem a teplou vodou 21 nových plynových kotelen a pět kogeneračních jednotek.

Převod kotelen v městských objektech do vlastnictví Jablonecké energetické schválila radnice před dvěma lety. „Jablonecká energetická tak bude nově zajišťovat dodávku tepla včetně údržby a servisu i pro další skupinu městských budov," uvedl náměstek primátora pro ekonomiku Milan Kouřil (ANO). Pro město to podle něj bude znamenat nižší náklady a vyšší komfort. Jablonecká energetická navíc do roku 2035 investuje do rekonstrukcí kotelen podle aktuálních odhadů asi 30 milionů korun.

„Město ušetří na nákladech za provoz, opravy a údržbu, na investicích do rekonstrukcí nebo na finální ceně za teplo," řekl Kouřil. Důvodem je nižší DPH. Teď, kdy město kotelny vlastní, nakupuje plyn a objednává opravy a údržbu, musí vše platit s DPH 21 procent. Jablonecká energetická bude městu účtovat ceny se sazbou desetiprocentní. V dlouhodobém horizontu půjde o významné úspory, jejich přesnou výši nelze ale vzhledem k turbulencím na trhu s energiemi podle Kouřila v tuto chvíli přesně určit.

Zbývající technologie v městských budovách spravuje technický odbor jabloneckého magistrátu, palivo pro většinu subjektů nakupuje do konce roku 2022 město. „Prodej městských kotelen zapadá do celkového rámce směřování energetiky města, energetický management nebo energetickou koncepci zajišťuje Jablonecká energetická," doplnil Kouřil. V první etapě, kdy městská firma převzala 23 kotelen, zrekonstruovala za více než čtyři miliony zdroje například v Lidické ulici, Mateřské škole v Palackého, hasičské zbrojnici v Kokoníně nebo v Prosečské ulici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky ČR, teplo, správa, firmy, Jablonecká energetická, Jablonec nad Nisou, kotelna, Jablonecká energetická a.s., Milan Kouřil, údržba, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec odprodá Jablonecké energetické dvaatřicet kotelen v městských objektech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.