Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecké asistenční centrum pomoci Ukrajině omezí od července provoz, zavřít ale nehodlá

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Liberci (KACPU) omezí od července provoz. Od 08:00 do 17:00 jako teď zůstane otevřené jen v pondělí, v ostatních pracovních dnech bude provoz končit v 15:00. Už od poloviny května je kvůli klesajícímu zájmu centrum zavřené o víkendech, o jeho úplném uzavření, jako to udělala Praha, zatím Liberecký kraj neuvažuje.

„I když je už uprchlíků méně než předtím, považuji za lidské a správné jim nadále pomáhat v jejich nelehkých začátcích v cizí zemi," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Nejvíc ukrajinských válečných uprchlíků odbavili v libereckém KACPU 9. března, kdy jich přišlo 791. V poslední době jsou to desítky lidí denně, které tam pracovníci odbaví. Největší zájem je v pondělí, i proto bude v tento den pracovní doba delší.

Centrum pomoci Ukrajině funguje v Liberci od 1. března, od té doby jím prošlo přes 14 800 uprchlíků, pro 4500 z nich zajišťovali pracovníci centra ubytování. „Centrum bude mít od července omezenou pracovní dobu a o víkendech a také o červencových svátcích zůstane zavřené. I v době uzavření tam ale bude pohotovostní služba, takže když někdo přijde, bude tam moc přespat a počkat až se centrum otevře a pak si vyřídit vše potřebné," řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jakub Sucharda.

Město Liberec ale v úterý uzavře své humanitární středisko pomoci uprchlíkům v budově Uranu u autobusového nádraží, už minulou středu ukončilo příjem pomoci od dárců. „Pomoc budeme dál poskytovat prostřednictvím sociálních služeb," uvedla mluvčí magistrátu Jana Kodymová. Od poloviny března poskytlo město v budově potravinovou a materiální pomoc více než 6000 uprchlíkům. Rozdělili mezi ně 47 tun potravin, 120 kočárků, 50 autosedaček, 30 dětských postelí, tři tuny hraček, dvě tuny nádobí i 20 tun oblečení a ložního prádla.

Ukrajinci byli už před válkou nejpočetnější skupinou cizinců s trvalým či přechodným bydlištěm v Libereckém kraji. Podle údajů ze statistik Ministerstva vnitra ČR žilo v kraji na konci loňského roku 8294 Ukrajinců, což byla zhruba třetina všech cizinců v kraji. S příchodem uprchlíků se jejich počet už téměř ztrojnásobil, na konci května jich mělo trvalý či přechodný pobyt v některém ze čtyř okresů kraje 23 070. Více než polovina Ukrajinců žije na Liberecku, bezmála 60 procent z nich tvoří ženy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, Ukrajina, správa, boje, Liberecký kraj, kacpu, uprchlík, Liberec, Praha, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Ministerstvo vnitra České republiky, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké asistenční centrum pomoci Ukrajině omezí od července provoz, zavřít ale nehodlá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.