Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberecký kraj patří mezi regiony s nejnižším počtem nemocí z povolání. Rizikovým faktorům čelí však většina osob

V Libereckém kraji se nejčastěji mezi nemocemi z povolání vyskytují nemoci periferních nervů končetin, šlach, svalů a kloubů z jednostranné, nadměrné a dlouhodobé zátěže. Celorepublikově se však v kraji vyskytuje nízký počet potíží spojených s výkonem povolání. Průměrně se však s více než jedním rizikovým faktorem v práci setká až 69 % lidí.

Minulý týden proběhlo školení zaměstnavatelů ze strany Krajské hygienické stanice Libereckého kraje. Seminář byl zaměřený na nemoci z povolání a jejich prevenci. „Myšlenka uspořádat seminář pro zaměstnavatele na toto téma vznikla už před covidovým obdobím a původním termínem byl květen 2020. Důvodem byl stoupající počet uznávaných nemocí z povolání v kategoriích nemoci šlach, šlachových pochev, úponů svalů a kloubů horních končetin a nemoci periferních nervů horních končetin charakteru úžinového syndromu,“ řekla na úvod ředitelka KHS LK Jana Loosová. Práce a pracovní prostřední jsou podle ní významnými determinanty zdravotního stavu osob, prevence je proto velmi důležitá.

Nemoc z povolání způsobuje řada rizikových faktorů, se kterými se v pracovním prostředí mohou zaměstnanci setkat. Může se jednat o dočasnou i chronickou formu.

Nemoc z povolání je taková nemoc, kdy jsou chorobné změny zdraví v přímé souvislosti s výkonem povolání. Výkon povolání se tedy dá označit za jednoznačnou příčinu této nemoci.

Mezi rizikové faktory můžeme zahrnout třeba hluk, vibrace, prach, chemické látky, viry, bakterie i plísně, ale také třeba režim a rytmus práce, informovala v tiskové zprávě mluvčí KHS LK Zuzana Balašová. „Působení více než jednomu rizikovému faktoru je vystaveno 69 % zaměstnanců, působení více než čtyřem rizikovým faktorům 11 %,“ zdůraznila.

Podle ředitelky odboru hygieny práce KHS LK Kateřiny Forysové je proces šetření a uznávání nemocí v této problematice složitý a mnohdy zdlouhavý. Preventivní opatření však vůbec nemusí být nákladná a komplikovaná. „Jsem velmi ráda, že jsme se takto neformálně mohli setkat, diskutovat a na konkrétních případech si názorně ukázat zkušenosti z praxe. Důležité je případná rizika včas odhalit a pracovat na jejich odstranění, aby se počet nemocí z povolání podařilo snížit,“ uvedla.

„Vzhledem k tomu, že naším úkolem je ochrana zdraví zaměstnanců, kteří jsou v pracovním prostředí exponováni řadě rizikových faktorů, budu velmi ráda, pokud zaměstnavatelé budou mít zájem o další podobné setkání,“ uzavřela Forysová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, Krajská hygienická stanice, nemoci, povolání, nemoc, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj patří mezi regiony s nejnižším počtem nemocí z povolání. Rizikovým faktorům čelí však většina osob  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.