Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na Frýdlantsku vznikla během semináře o zadržování vody v krajině nová tůň

Nová tůň, která podpoří zadržování vody v krajině, vznikla na Frýdlantsku. Liberecký kraj tam uspořádal seminář na téma zlepšení vodního režimu na zemědělských pozemcích.

„Zemědělci určují tvář krajiny po staletí. Časy se ale mění a je proto potřeba zohlednit novou situaci ve vývoji režimu vodních srážek. Tato akce byla skvělou příležitostí, jak od teorie přejít k praxi,“ řekl Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Nová retenční tůň vznikla v Jindřichovicích pod Smrkem na prostranství Živého skanzenu. V okolí jsou již děsítky podobných tůní, které pomáhají zachytávat srážky a zadržovat vláhu v přírodě. „Účastníci semináře se dozvěděli leccos zajímavého o různých způsobech nakládání s vodou," informoval v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje. 

Kraj podporuje zadržování vody v přírodě

Liberecký kraj se dlouhodobě zasazuje o zadržování vody v krajině. V uplynulých letech proto díky jeho podpoře vzniklo množství tůní, například malá vodní nádrž ve Václavicích na zemědělských podemcích, soustava tůní vznikla v Liberci vedle ruprechtického sídliště. Jablonné v Podještědí se může pyšnit množstvím tůní a mokřadů.  

„Se zajímavým projektem přišli v Turnově, kde do městského parku přivedli užitkovou vodu z pramene pod nedalekou zástavbou. Ve Svijanech byl zase díky krajské dotaci navrácen dolní tok Příšovky do původního koryta. V Kokoníně se uskutečnila obnova historicky zaniklého mlýnského rybníku. V Semilech byla obnovena historická polní cesta s alejí ovocných dřevin,“ vvyjmenoval Židek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, příroda, voda, mokřady, tůně, krajina, Frýdlantsko, Jindřichovice pod Smrkem, Liberec, Václavice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Frýdlantsku vznikla během semináře o zadržování vody v krajině nová tůň  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.