Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zastupitelé chtějí smírné řešení s Intermou. Město bude mít byty ještě osmnáct let na sociální bydlení

Liberečtí zastupitelé ve čtvrtek takřka jednomyslně schválili návrh smírného řešení sporu s firmou Interma byty ohledně vlastnictví bytů ze společného projektu. Jde o 250 bytů v šesti domech postavených před více než 20 lety. Podle návrhu smírného řešení by je město mělo přednostně využívat dalších 18 let pro sociální bydlení a poté budou ve výhradním vlastnictví Intermy. Přesné znění dohody by zastupitelé po vypracování všech podkladů měli dostat ke schválení zřejmě na podzim.

Spor se týká domů v ulici U Sila. Město se na jejich výstavbě dohodlo s Intermou byty v 90. letech minulého století, stavělo se na pozemcích firmy. Na výstavbě se radnice podílela více než 82 miliony korun, jež získala jako státní dotaci. Interma přidala ze svého přes 123 milionů. Město díky svému podílu mělo právo rozhodovat o obsazení více než stovky bytů, pro ně navíc platilo regulované nájemné. Zároveň se zavázalo, že 20 let od postavení domů převede svůj podíl na Intermu za korunu. Současné vedení města ale tuto dohodu zpochybnilo a smlouvu považovalo za neplatnou. Zdůvodnilo to řadou právních vad a za hlavní pochybení označilo, že smlouvu o převodu neprojednalo zastupitelstvo a záměr nezveřejnilo na úřední desce.

Návrh možného řešení zastupitelé projednávali podruhé, na konci března neprošel o jeden hlas. Radní Petr Židek (ODS) uvedl, že do nového návrhu zapracovali předchozí připomínky. Mezi nejzásadnější patří prodloužení doby z 12 na 18 let, kdy by měl mít Liberec byty k dispozici pro sociální bydlení. „A bude se to týkat možnosti využití všech 250 bytů," dodal radní.

S modelem vypořádání, kdy by po nějakou dobu mohla radnice dál využívat byty pro sociální bydlení, přišla Interma byty už na začátku sporu. Městu původně prosazovalo model, že mu zůstane zhruba 100 bytů a soukromé firmě asi 150. Interma s rozdělením bytů nesouhlasila.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Interma byty

Štítky ČR, správa, byty, Liberec, bydlení, radnice, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé chtějí smírné řešení s Intermou. Město bude mít byty ještě osmnáct let na sociální bydlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.