Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Středověké oblečení, nástroje i bitva. Spolek Curia Vítkov u Chrastavy opět pořádá tradiční Dobývání

Spolek Curia Vítkov pořádá letos již 24. ročník Dobývání ve Vítkově u Chrastavy na Liberecku. Členové spolku komplex středověkého dvorce z 12. století stále budují a pořádají v něm různé akce pro příznivce historie.

Curia Vítkov je novodobou rekonstrukcí historického sídla ze 12. století. Pozemek, na kterém se dvorec rozkládá, koupil Ladislav Tomič se ženou v roce 1998. „Založili jsme spolek – tehdy ještě občanské sdružení – který to tu dodnes staví a udržuje. Tehdy tu ještě moc archeoskanzenů nebylo, narozdíl od skanzenů lidové kultury, takže jsme se inspirovali spíše v zahraničí. Cílem bylo přiblížit návštěvníkům trochu opomíjenou část našich dějin a okolnosti zrodu šlechty a starobylých šlechtických rodů, životní styl lidí různých společenských vrstev v té době,“ řekl majitel areálu. Spolek Curia Vítkov má dvorec pronajatý a místo nájmu má za povinnost objekt dobudovat, udržovat a provozovat.

Dvorec či dvůr (lat. „curia, curiae“) byl ve 12. století v českých zemích specifickým typem šlechtického sídla, spojujícího obydlí velmože se střediskem řemeslné výroby a hospodářské správy.

Curia Vítkov nestojí v archeologické lokalitě a není ani rekonstrukcí konkrétního sídla. Žádný z těchto dvorců se do současnosti nedochoval, rekonstrukci tak ztěžuje nedostatečné množství archeologických a historických pramenů. Curia Vítkov je tak unikátním pokusem o vybudování „ideálního“ celku s objekty typickými pro tento starobylý typ šlechtického sídla z doby přemyslovských knížat mezi polovinou 12. a počátkem 13. století. V areálu, který obklopují hektary luk a pastvin, mohou návštěvníci vidět repliky obytných domů různých společenských vrstev, hospodářské stavby, dílny a také opevnění.

Důležitá je autentičnost

„Usilujeme o rozvíjení úcty k rukodělné práci a vztahu k přírodě a historii, na našich akcích se snažíme návštěvníkům nabízet nové a nezvyklé zážitky a příjemně strávený volný čas,“ uvádí spolek.

„Ohlasy máme vesměs pozitivní  nejen od návštěvníků akcí, ale i turistů co sem zavítají. Lidé se hodně zajímají o autentické stavební technologie, nástroje nebo i životní styl v době, kterou představujeme, tedy konec 12. století a počátek 13. století,“ dodal Tomič.

Spolek se kromě budování dvorce věnuje také rekonstruování a osvojování si různých výrobních a stavebních technik, dobového vojenství atd. Prezentuje zájemcům společenský život a hierarchii v tehdejší společnosti.

Spolek organizuje i další akce mimo Vítkov a podílí se i na natáčení filmů. „Před covidem jsme takto zajišťovali třeba léta hradní slavnosti Fridricha Barbarossy na Chebském hradě s kompletním programem – vojenství, řemesla, dobový tábor. Ať už jako spolek Curia Vitkov, nebo v rámci jiných spřátelených organizací prezentujících jiná historická období, např. římský spolek Legio X GPF a tak dále,“ řekl Tomič.

Do programu se postupně snaží zapojit třeba také koně. „S vybavením na různá období od Antiky po 15. století. Repliky historických sedel a postrojů si buď dělám kompletně sám nebo ve spolupráci s jinými řemeslníky,“ dodal majitel.

Dobývání 2022

O víkendu 16.–17. července se koná tradiční Dobývání s bohatým doprovodným programem. „Letošní ročník je 24., takže příští rok nás čeká velké kulaté výročí a s tím spojený velký historický festival se širší datací 9.–13. století, jaký děláme vždy jen jednou za pár let. Letošní "malý" ročník má dataci čistě 11.–12. století ve střední a západní Evropě,“ sdělil Tomič.

Návštěvníky čekají komentované prohlídky dvorce, malebné vojenské ležení, vzrušující lučištnický turnaj i zábavný dětský program s názvem Cesta válečníka a dětská bitva. Po oba dny bude možné zhlédnout živě komentované ukázky bojového umění našich předků při dobývání pevnosti a používání obléhací techniky nebo v polní bitvě.

V sobotu od 12:00 do 16:00 bude na programu historický tábor (válečníci, střelci, obléhací stroje), tržiště i řemesla, následuje bitva v 16:00. Historický tábor začne v neděli v 10:00, bitva započne ve 13:30.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Liberecko, Chrastava, Vítkov, bitva, dobývání, středověk, Curia Vitkov, akce, historie, řemeslo, rekonstrukce, Liberecký kraj, Fridrich I. Barbarossa, šlechta, oblečení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středověké oblečení, nástroje i bitva. Spolek Curia Vítkov u Chrastavy opět pořádá tradiční Dobývání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.