Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lesák stále není vhodný ke koupaní, na Mácháči se kvalita vody mírně zlepšila

Kvalita vody v Máchově jezeře se mírně zlepšila. Je na druhém z pěti stupňů hodnocení hygieniků. Nevhodná ke koupání, tedy na čtvrtém stupni, jsou dvě přírodní koupaliště v Libereckém kraji. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Na čtvrtém stupni jsou koupaliště v Tanvaldu a Lesní v Liberci, v obou případech to je kvůli nadlimitním hodnotám ukazatelů fekálního znečištění. V Tanvaldu to vyřešili vypuštěním, vyčištěním a opětovným napuštěním koupaliště. Podle starosty Tanvaldu Vladimíra Vyhnálka nejde u nich o nic neobvyklého. „Je to přírodní koupaliště, to není betonová vana a nedokážete to úplně vydezinfikovat jako v bazénu," řekl starosta.

Za zhoršením kvality vody v Lesním koupališti v Liberci na úpatí Jizerských hor bylo teplé a suché počasí v předchozích týdnech. „V přítoku bylo málo vody, jak byla vedra," uvedl předseda spolku Lesní koupaliště Jan Vondrák. Podle něj pomohly deště z předchozích dnů. „Je vidět, že se voda vyměnila a vypadá to lépe," dodal. Očekává, že výsledky nových rozborů vody budou mít k dispozici v příštím týdnu.

Chladnější a deštivější počasí pomohlo i Máchovu jezeru, které bylo od začátku sezony na stupni tři kvůli zvýšenému výskytu sinic. Podle poslední kontroly hygieniků má ale nyní voda v jezeře jen sníženou průhlednost, což značí mírně zhoršenou kvalitu a riziko zdravotních obtíží je malé. Hygienici lidem pouze doporučují, aby se po koupání osprchovali.

Stejné doporučení platí ještě pro další tři přírodní koupaliště v Libereckém kraji. Na druhém stupni jsou stejně jako Máchovo jezero kvůli snížené průhlednosti také rybník Bažantník u autokempu v Sedmihorkách v Českém ráji, přírodní koupaliště v Zákupech a v Nedamově u Dubé na Českolipsku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký kraj, přírodní koupaliště, Liberec, Máchovo jezero, Krajská hygienická stanice, Tanvald, Jan Vondrák, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesák stále není vhodný ke koupaní, na Mácháči se kvalita vody mírně zlepšila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.