Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stavba zemního valu v Uhelné na Liberecku začne letos na podzim. Omezí negativní vlivy dolu Turów

V blízkosti obce Uhelná bude vystavěn zemní val, který má zabránit negativním dopadům těžby v polském dole Turów na příhraniční oblasti. Stavba zahrnuje i výsadbu stromů. Val by tak měl mírně snížit hluk z dolu a především zlepšit výhled do okolí.

Krajský úřad Libereckého kraje již obdržel dokumentaci projektu od Polska, informoval o tom v tiskové zprávě Filip Trdla, mluvčí Libereckého kraje. „Val zejména vylepší vizuální vjem při pohledu směrem k těžební jámě, kterou zastíní,“ uvedl.

„Jsem rád, že díky podpisu dohody o spolupráci k řešení vlivů těžby v dole Turów mezi českou a polskou stranou z letošního roku má Česká republika nyní pod kontrolou, co se děje na polské straně v blízkosti dolu, a to vůbec poprvé v historii těžby. Pokud nebudou limity na české straně dodržovány, umožňuje nám to nyní využívat nápravná opatření a přináší nám to právní záruky,“ řekl hejtman Martin Půta.

Stavba valu by měla začít ještě letos, navíc na něm budou zasazeny tisíce listnatých i jehličnatých stromů. Podle hejtmana val zlepší výhled do okolí. „Byl to jeden z požadavků občanů Uhelné při předchozích projednáváních. Chápu jejich dlouhodobé a oprávněné obavy z negativního vlivu těžby, a proto považuji vybudování valu za vstřícný krok polského investora, i když jeho samotná výstavba všechny problémy spojené s těžbou nevyřeší,“ dodal hejtman.

Val bude dlouhý celkem 1 012 metrů, výška se bude odvíjet od členitosti terénu, přibližně to bude pět metrů. Šířka koruny bude 20 metrů a k jeho vybudování bude potřeba 148 000 m3 zeminy. „Projekt vybudování valu počítá také s výsadbou stromů, jako jsou borovice lesní, břízy bělokoré či duby červené. Cílová výška zeleně bude 15 metrů a já jsem upřímně rád, že to významně napomůže snížit viditelnost těžebního prostoru ze strany Uhelné. Pevně věřím, že listnatá zeleň také do jisté míry může snížit míru prašnosti vycházející z dolu,“ dodal Václav Židek, člen rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství.

V severním pásu valu bude vysazeno celkem 2 475 stromů, v jižním valu pak 1 738. Severní svah pokryje 2 200 stromů a jižní svah 3 450 kusů, doplnil Trdla. Občané Uhelné se mohli s projektovou dokumentací seznámit 11. srpna při projednávání v Kapli Panny Marie Pomocné.

Podle kraje by stavba měla trvat 4 až 7 měsíců. Výsadba stromů pak potrvá 3 až pět měsíců, hotovo by tedy mohlo být na podzim příštího roku.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, těžba, Polsko, Turów, Uhelná, val, Důl Turów, strom, Česko, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba zemního valu v Uhelné na Liberecku začne letos na podzim. Omezí negativní vlivy dolu Turów  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.