Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kvůli rostoucím cenám plynu zdraží teplo v Jablonci od září více než dvojnásobně

Na více než dvojnásobek zdraží od září teplo v Jablonci nad Nisou, za gigajoule tepla budou domácnosti platit více než 2000 korun, což je rekordní cena. Je to letos už potřetí co městská společnost Jablonecká energetická (JE) ceny zvyšuje. Firma se dosud snažila dopady růstu cen tlumit úsporami, situace na trhu s plynem se ale vyvíjí tak dramaticky, že byla nucena přistoupit k dalšímu a mnohem výraznějšímu zdražení, uvedl předseda představenstva a náměstek primátora Milan Kouřil (ANO).

Ještě loni platili odběratelé napojení v Jablonci na centrální vytápění podle tarifu za gigajoule 584 nebo 599 korun včetně DPH. Od nového roku se cena zvýšila o 16,7 procenta na 681 korun nebo 699 korun za gigajoule. Zdražení o dalších 28,6 procenta přišlo v dubnu, a ještě před koncem topné sezony zvýšilo cenu za gigajoule na 876 nebo 899 korun. Od září se zahájením nové topné sezony zdraží teplo o dalších bezmála 138 procent, za gigajoule zaplatí odběratelé podle tarifu už 2083, respektive 2136 korun.

Od začátku letošního roku tak vzrostla cena tepla ve druhém největším městě v Libereckém kraji na více než trojnásobek. „V posledních měsících se nám dařilo maximálně eliminovat dopad zdražujících energií na konečnou cenu tepla a teplé vody. Díky dobrému hospodaření společnosti jsme měli možnost navýšení částečně pokrýt z našich vlastních prostředků," řekl Kouřil. Zhruba 80 procent ceny tepla ale tvoří cena plynu a ta strmě roste.

Městská společnost nabízí zákazníkům úpravu parametrů vytápění, počítá také se slibovanou státní podporou pro odběratele dálkového vytápění. „Nespoléháme ale jen na státní podporu, zaměřili jsme se na inteligentní regulaci výroby a distribuce tepla, podnikli jsme v tomto smyslu úsporné kroky a například jsme snížili teplotu dodávané teplé užitkové vody o pět stupňů Celsia. Do budoucna půjdeme cestou obnovitelných zdrojů energie," doplnil ředitel JE Boris Pospíšil.

Přes 800 korun za gigajoule tepla platily domácnosti v Jablonci už před devíti lety. V té době patřila teplárna do skupiny MVV Energie CZ, která držela 65,78 procenta akcií, minoritním akcionářem bylo město. Teplo ve městě tehdy patřilo k nejdražším v zemi a zákazníci se odpojovali. Zastaralý a ztrátový systém centrálního zásobování teplem potřeboval revitalizaci, vlastníci se ale nedokázali shodnout na jednotném postupu. Město nakonec podíl MVV za více než 200 milionů odkoupilo a od poloviny roku 2013 je jediným vlastníkem.

V roce 2015 začala revitalizace systému centrálního vytápění v Jablonci. Celý projekt přišel na 264 milionů korun, Jablonecká energetická na něj získala zhruba 50 milionů korun dotace, část dala z vlastních zdrojů a část z úvěru. Přispělo i město Jablonec. Ve městě vyrostlo 21 menších plynových kotelen, teplo pomáhá zlevnit pět kogeneračních jednotek a další jsou v plánu. Do budoucna chce firma využít také solární panely, na jedné ze svých kotelen už je zkouší.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, teplo, ceny, firmy, Jablonecká energetická, plyn, Jablonec nad Nisou, Milan Kouřil, Jablonecká energetická a.s., ANO 2011, MVV Energie CZ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli rostoucím cenám plynu zdraží teplo v Jablonci od září více než dvojnásobně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.