Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Městu vadí průtahy kvůli soudům o lyžařské mistrovství. Od státu chce odškodnění

Téměř jedenáct let trvalo soudní řízení ohledně lyžařského světového šampionátu, který v Liberci proběhl v roce 2009. A právě to se nelíbí radnici, podle které to bylo zbytečně dlouho. Proto nyní chce odškodnění.

Soud trval od srpna roku 2011 až o letošního dubna, tedy téměř jedenáct let. Rozhodl, že město musí za machinace s pozemky zaplatit šestnáct milionů pokutu. Za dobu soudu ale podle radnice městu vznikl nárok na odškodnění.

„Za uvedenou dobu lze požadovat odškodnění ve výši 147 500 korun. Dobu trvání řízení nelze považovat za přiměřenou, a tak je advokátní kancelář, která město zastupuje, přesvědčena, že nárok Liberce bude uznán důvodným,“ uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Podle ní je riziko neúspěchu malé a náklady na získání odškodnění jsou asi pět tisíc korun.

Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro LK) sice nejde o velké peníze, město se ale podle něj musí chovat jako řádný hospodář. „Je naší povinností domáhat se náhrady škody ve výši necelých 150 tisíc korun za průtahy, které od roku 2011 vznikly během soudního sporu s věřiteli MS 2009,“ řekl.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se konalo v Liberci v roce 2009 a bylo jednou z největších sportovních akcí v historii státu. Z veřejných zdrojů šly na uspořádání šampionátu a vybudování sportovišť přes dvě miliardy korun. Ze státního rozpočtu to bylo téměř 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal 165 milionů.

Městu původně hrozilo, že by muselo vracet až jednu miliardu, nakonec ale soud letos v dubnu rozhodl o šestnáctimilionové pokutě.

Pro Liberec to není jediná pokuta v souvislosti s mistrovstvím světa, které se konalo od 18. února do 1. března 2009. Už dříve muselo město zaplatit finančnímu úřadu 3,158 milionu korun kvůli chybám při výstavbě bytů pro šampionát. S městem vedl sedm řízení i antimonopolní úřad (ÚOHS). Pochybení původně našel v šesti z nich, dohromady šlo o 72 zakázek a celková pokuta byla 6,55 milionu korun. Soud však většinu těchto pokut zrušil a některé případy vrátil ÚOHS. Na pokutách v řízení s antimonopolním úřadem ale nakonec zaplatil Liberec 110 tisíc korun.

Liberec se soudil i s věřiteli organizačního výboru, který v čele s bývalou lyžařskou reprezentantkou Kateřinou Neumannovou hospodařil s rozpočtem přes 632 milionů korun. Po šampionátu však hlavně kvůli jeho nízké návštěvnosti zůstaly dluhy ve výši 92 milionů. Některé firmy, které nedostaly zaplaceno, dlužné peníze chtěly po Liberci. U soudu ale neuspěly.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Liberec, lyžování, soud, pokuta, odškodnění, mistrovství světa, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí, Kateřina Neumannová, Organizační výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městu vadí průtahy kvůli soudům o lyžařské mistrovství. Od státu chce odškodnění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.