Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Festival skla Crystal Valley Week odhalil umělecké dílo. Tím jsou sklenění plaměňáci

Nové uplatnění v liberecké zoo včera našel patnáct let nevyužívaný ostrůvek v dolní části zahrady. Neobsadila ho živá zvířata, ale čtyřicet skleněných plameňáků. Umělecké dílo z foukaného dutého skla vytvořili skláři ze sklárny Jiřího Pačinka v Kunraticích u Cvikova.

„Jde o jejich první dílo pro libereckou zoo. Do budoucna máme další plány. Moc se na to těším, rád dělám zvířata, to je moje parketa," řekl Pačinek.

Zatímco živí plameňáci mají růžové až červené zbarvení, skleněné hejno v zahradě září vícero barvami. „Jak je ostrůvek krásně zelený, tak jsme do něj zvolili kontrast. Některé barvy jsou hodně výrazné," nastínil koncept Pačinek.

Začal Crystal Valley Week. V muzeu odhalili čtyřiadvacet metrů vysoký žebřík

Liberecké muzeum má nový unikátní exponát. Je jím čtyřiadvacet metrů vysoký skleněný žebřík ve věži muzea, který vede přes dvě patra. Úterní odhalení žebříku je součástí akce Crystal Valley Week, která právě dnes začala a během týdne přinese...

K umístění uměleckého díla ostrůvek podle mluvčí zahrady Barbary Tesařové vybízel. „Toto místo už není vhodné pro chov jakéhokoliv většího druhu zvířete," uvedla Tesařová. Opuštěný byl tento kout zahrady čtrnáct let, naposledy tam byli pelikáni. „V roce 2008 byli přesunutí na velké jezero a od té doby byl ostrůvek neobydlený. Byl zanedbaný, zarostlý. Takto jsme ho aspoň mohli rekultivovat a zvelebit další část zahrady," dodala Tesařová.

Odhalení skleněné plastiky je součástí programu festivalu skla Crystal Valley Week, který bude v Liberci až do neděle. Cílem akce je ukázat, že Liberecký kraj má ve světě unikátní postavení, co se týče sklářské a bižuterní výroby a výroby šperků. Za přínosnou z hlediska propagace považuje festival i Pačinek. „Funguje jako reklama pro nás a navazuje na náš koncept, kterým máme v naší sklárně v Kunraticích u Cvikova. Vábíme lidi, aby se tam přijeli podívat, na tu naši skleněnou zahradu, naší sklárnu, naše skláře, náš kostel, naše okolí," uvedl sklář. V Liberci je jeho tvorba spolu s díly designéra Bořka Šípka vystavená také v kavárně Pošta v centru města.

Stejně jako ostatní sklárny v zemi i Pačinek Glass se nyní jen obtížně vyrovnává se zdražováním energií. „Je to blbé, ale bojujeme s tím. A i tato akce nám pomáhá," řekl Pačinek. Výdaje na energie tvoří pro sklárny, výrobce keramiky a porcelánů v současné době mezi 50 až 70 procenty z celkových nákladů v závislosti na typu výroby a objemu využívaných tavících agregátů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, zábava, příroda, sklo, výtvarné, zoo, Liberec, umělecké dílo, zahrada, sklárna, Kunratice u Cvikova, Bořek Šípek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival skla Crystal Valley Week odhalil umělecké dílo. Tím jsou sklenění plaměňáci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.